17 delningar

Sparande:Hur och varför ska man spara pengar?

Spara idag och lev på desto mer imorgon!

Att spara pengar är viktigt. De flesta gillar inte att spara, men gillar du att spendera så borde du också gilla att spara. I denna artikeln kommer jag visa dig varför:

  •   Varför ska man spara pengar?
  •   Hur sparar man på rätt sätt?
  •   Ränta på ränta effekten!
  •   Hur mycket risk ska man ta?

Gör du rätt så blir det både roligt och effektivt!

Sparande: Alla borde spara pengar

Varför ska man spara pengar? 🏆

De flesta gillar inte att spara, ofta grundar det sig grovt uttryckt i okunskap. Visst, de flesta förstår att ett sparande är i grunden bra, men det är nog få som känner till de stora fördelarna.

Alla kan spara, mer eller mindre. Det vackra med att spara, framförallt om du sparar på rätt sätt, är att de pengar du lägger undan idag, kan du njuta ännu mer utav i framtiden. Du kan nämligen investera dina sparade pengar och få avkastning, ränta.

En annan stor fördel är att du slipper ta onödiga lån. Lån har nämligen en motsatt effekt, de rånar nämligen ditt framtida jag. Du får mindre pengar att spendera i framtiden.

Gillar du att spendera så borde du också gilla att spara! 🧠

Spara på rätt sätt! 👌

Som du nog förstår nu är det betydligt bättre att spara först och spendera sen. Men HUR och VAD ska du tänka på när du ska börja spara pengar?

Det finns några frågor som du själv behöver fundera på innan du sätter igång. Det finns nämligen flera olika sätt att spara på.

  • Sparmål:
    Vad har du för mål med ditt sparande? Utan mål kan det vara svårt att veta hur mycket och hur länge du ska spara.
  • Spartid:
    Hur lång tid ska du spara? När behöver du pengarna? Är det kort tid, något enstaka år eller väldigt lång tid? Detta påverkar nämligen "risken" du kan ta med ditt sparande.
  • Risktolerans:
    I början kan det vara svårt att veta vad du klarar av. Det handlar om hur pass stor risk du kan tänka dig att ta och samtidigt hantera. Mer om detta senare i artikeln.
  • Din tid:
    Hur pass aktiv du vill vara i ditt sparande. Detta gäller endast för långsiktigt sparande, alltså när investeringar blir aktuellt.

Sparmål

Innan du börjar spara bör du rimligtvis ha ett mål med detta. Ska du spara pengar till en pryl, en resa, dina barn, en bil, ett hus eller din pension? Hur mycket pengar behöver du spara ihop till?

Är det ens möjligt för dig att uppnå själv? Eller behöver du investera dina pengar för att nå ditt sparmål?

Kort eller lång tid?

Detta är den mest betydelsefulla frågan. ❗ Ju längre tid du klarar dig utan pengarna desto högre risk kan du ta med ditt sparande. En lång spartid sänker nämligen risken på exempelvis börsen.

Sparar du till en resa nästa sommar ☀️, till ett bostadsköp om 5 år eller till din pension 👵 om 20+ år? Detta påverkar hur du ska spara dina pengar. För du vill helst alltid få ränta på dina sparpengar, så att de även växer av sig själv.

Med kort spartid så kan du inte ta lika höga risker. ⛰️

Med lång spartid kan du ta högre risk och då få möjlighet till en högre avkastning. 👍

Risk och belöning

Det finns ett samband mellan risk och belöning. Ju högre risk du tar, desto högre potentiell avkastning kan du få, dina pengar kan växa fortare. ⏩

När man pratar om risk så menar man egentligen hur mycket värdet på ditt konto, alltså dina investerade pengar, svänger upp och ner över tid. Med hög risk så svänger värdet mycket, höga toppar och djupa dalar, men över tid så tenderar det att gå mer upp än ner. Två stora steg upp, ett stort steg ner. Med liten risk så svänger inte värdet lika mycket, men avkastningen blir sannolikt inte lika stor, två små steg upp, ett litet steg ner.

När du investerar kan dina pengar alltså minska i värde. Det är detta jag syftar på när jag nämnde risktolerans tidigare. Ingen gillar att se värdet på ens konto gå ner. Det kan leda till att man mår väldigt dåligt eller att man plötsligt i affekt avbryter sitt sparande. Genom att vara långsiktig, många år, så minimerar man risken att förlorar pengar, även om man tar en hög risk initialt.

Läs mer om långsiktigt sparande   →

Tiden du vill lägga.

...men även ditt intresse.

Den tid du vill lägga på ditt sparande påverkar också ditt val. Kanske har du ett stort intresse och en hunger för mer kunskap? Eller så vill du kanske lägga ner så lite tid som möjligt på ditt sparande och intresset är i bästa fall ljummet. 😪

Sparformer med högre risk innebär ofta att du behöver lite mer tid och kunskap för att komma igång. Men, det är betydligt enklare än vad du tror. Min kom-igång-guide för dig som vill börja investera på börsen underlättar en hel del! Sedan kan du enkelt bygga ut din kunskap genom att gå en kurs eller läsa en eller ett par böcker om just detta 📚. Ta gärna en titt på mina recensioner om finansböcker, det finns garanterat en bok där som passar dig! Lär du dig lite mer så kan det löna sig i form av högre avkastning, mer pengar till dig! Det kräver bara en liten initial investering från din sida, en investering i kunskap.

Om du ändå känner att du ej vill omprioritera din tid eller rent av saknar intresse så måste du anpassa ditt sparande efter detta. Du bör välja ett sparande som inte har lika hög risk och då även lägre potentiell avkastning.

Investera i kunskap!
Kika på mina bokrecensioner och välj en bok som passar just dig.

Ränta på ränta 📈

Den kraftfulla effekten som möjliggör att både du och jag kan bygga en helt egen pengamaskin!

Du kanske undrar varför det är bättre att spara idag och spendera imorgon. Det beror framförallt på ränta-på-ränta-effekten ⭐. Den avkastning ditt sparande ger under ett år kommer året därpå ge upphov till sin egen avkastning. På detta sätt växer ditt sparande exponentiellt, för varje år som går så blir det mer och mer avkastning på de tidigare årens avkastning.

Man brukar jämföra ränta-på-ränta-effekten med en snöboll. I början är den väldigt liten och när du rullar den i snön så växer den ganska långsamt. Men ju större den blir desto större blir ytan och desto snabbare växer din snöboll. ⛄ I början blir spåret efter snöbollen litet men när den är stor så börjar till och med underliggande gräs och jord fastna på den.

Sparande: Månadssparande

Läs mer om ränta-på-ränta-effekten. Eller vill du komma igång redan nu? Öppna ett konto med hjälp av Bank ID helt gratis hos Avanza 🡕.

Kontrollera risken 🏦

När du bestämt dig för att spara pengar och vill låta dina sparade pengar arbeta åt dig med hjälp av ränta-på-ränta-effekten så måste du välja en lämplig risknivå. När man pratar om risk i detta fall så syftar man på svängningarna, hur mycket sparformen svänger upp och ner 🎢. Ju större svängningar desto större risk innebär det.

Om du tänker spara på kort sikt, enstaka månader till enstaka år, så ska du välja sparformer med låg risk. Alltså sparformer som är mer stabila och inte svänger så mycket upp och ner. Detta ger även en lägre potentiell avkastning.

Har du en lång sparhorisont framför dig kan du ta en högre risk och då få en potentiellt högre avkastning. Dessa sparformer svänger mycket kraftigare upp och ner. Men med en lång sparhorisont så spelar det inte så stor roll, du kommer åka berg och dalbana men det spelar ingen roll eftersom att du är långsiktig. Efter 10 år så kommer dina pengar högst sannolikt ha ökat en hel del i värde. 💰

Sparande: Risk vid olika sparformer

Avslutning

Nu har du lärt dig varför man ska spara och vad det finns för olika alternativ.

Tiden du ska spara, alltså tiden du inte behöver pengarna är avgörande för vilken sparform och risk du ska utsätta dina pengar för. Ditt intresse, nuvarande kunskap och tiden du vill lägga på sparandet påverkar också ditt val.

Spartid, risktagande och val av sparform:

  • Ett år
    Spara tryggt. Sparkonto och korta räntefonder.
  • Tre år
    Spara tryggt men där möjligen för lite högre avkastning finns. Långa räntefonder och blandfonder.
  • Fem år+
    Nu kan du även välja sparformer som har potential för högre avkastning. Aktiefonder och aktier.

Vill du lära dig hur du kommer igång med att investera eller bygga på mer kunskap så har jag skapat en hel sektion om just detta.

Har du frågor? Spana in mina andra artiklar och får du inte svar på din fråga så kan du ta kontakt med mig.

Fler artiklar

Aktieanalys: Plejd

Ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysningsstyrning. Finns idag hos fler än 270 000 hushåll och företag.
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Aktieanalys: Plejd
Till artikeln 

Välj rätt mäklare

Det finns stora skillnader mellan mäklare. Vilken mäklare är bäst för dig?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Välj rätt mäklare
Till artikeln 

ISK eller KF?

Vilken depåtyp ska man välja? Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller traditionell depå?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
ISK eller KF?
Till artikeln 
Till bloggen →

Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!

Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.