Allmänt:
Detta finansverktyg är framtaget för att man på ett enkelt sätt ska kunna visualisera och få se den fantastiska effekten av ränta på ränta på sitt sparande. Det spelar ingen roll om du vill ta reda på avkastningen för aktier, fonder eller andra investeringar, det mesta går att göra med denna kalkylator.
Resultatet är inte exakt. Många faktorer spelar in och på vissa områden har det därför gjorts förenklingar. Verktyget ska därför endast användas för privat bruk eller i undervisningssyfte.
Banker och andra institut kan använda andra metoder.
Återinvesteras: Hur stor andel av samtliga utdelningar skall återinvesteras?
Källskatt: Vilken nivå ligger källskatten på?
Källskatt: Hur stor andel av dina utdelningar ska källskattas? Består din portfölj exempelvis av 50 % utländska innehav så bör andelen som källskattas vara 50 %.
Återför källskatt: Om du vill återföra källskatten tillbaka till kontot. En bra bank gör detta automatiskt. Det finns dock en del scenarier där delar eller hela källskatten ej återförs.
Fast avgift: Fast årlig avgift.
Rörlig avgift: Detta kan exempelvis vara en avgift som din bank tar (förhoppningsvis inte), men även förvaltningsavgiften för fonder eller annat.
Courtage: Fyll i din courtagenivå. Courtage är den avgift som du debiteras vid handel med värdepapper, ex aktiehandel.
Omsättning: Hur stor omsättning har du i portföljen årligen? Har du exempelvis köpt och sålt aktier för 500 kr under ett år, och portföljvärdet är 1 000 kr, så har du omsatt 50 %.
Växlingsavgift: Fyll i den avgift som din bank/kommissionär debiterar för växling av valuta. Om banken tar 0,25 % för att växla vid en köp- eller säljorder så fyller du alltså i 0,25 %.
Utländsk valuta: Hur stor andel av portföljen är i en utländsk valuta? Om du ex. äger Apple till ett värde av ~$100 (låt säga 1 000 kr) och även Investor 1 000 kr, så har du 50 % av portföljen i utländsk valuta.
Vilken typ av konto vill du använda? Detta påverkar framförallt hur skatten beräknas. ISK och KF är ganska snarlika, men en traditionell depå skiljer sig enormt.
Du kan läsa mer ingående hur skatten beräknas.
Statslåneränta: (SLR) Skatten på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) baseras på en så kallad schablonintäkt. Denna beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram som sedan multipliceras med SLR den 30 november året innan, plus ett tillägg. Tillägget var 0,75 % fram till 2017 och höjdes till nuvarande 1,0 % 2018. OBS: Schablonintäkten kan inte vara lägre än 1,25 %. Således, sätter du en SLR lägre än 0,25 %, så kommer ändå schablonintäkten vara 1,25%. Vill du helt eliminera denna skatt så sätter du 0 % på inkomstskatten.
Inkomstskatt: Standard 30 %. Denna parameter används i beräkningen av skatten för ISK, KF och vanlig depå.
Inflation: Här kan du själv fylla i den snittinflation du vill använda. Du kan då avläsa realvärdet, alltså köpkraften av ditt framtida kapital.
Ökning årligt sparande: Om du vill öka ditt regelbundna månadssparande varje år.
Varav utdelning
Varav kurstillväxt
Utdelning
Avgift
Kontotyp
Övrigt
Har du inte ett börjat ännu så är det dags nu!
Du kan läsa mer om Avanza här.