Sparande: Alla borde spara pengar

Spara idag och lev på desto mer imorgon!

Att spara pengar är viktigt. De flesta gillar inte att spara, men gillar du att spendera så borde du också gilla att spara. I denna artikeln kommer jag visa dig varför:

Är du redo? Då kör vi!

Varför spara?!🏆

De flesta gillar inte att spara, ofta grundar det sig grovt uttryckt i okunskap. Alla kan spara. Det vackra med sparandet är att du som lägger undan pengar idag kan njuta av ännu mer pengar i framtiden, framförallt om du investerar pengarna och får avkastning. Du slipper även ta onödiga lån, lånen har motsatt effekt, de rånar nämligen ditt framtida jag, du får mindre att spendera i framtiden. Gillar du att spendera så borde du också gilla att spara! 🧠

Spara rätt!👌

Som du nog förstår nu är det betydligt bättre att spara först och spendera sen. Men hur ska du tänka och vad bör du tänka på när du ska börja spara?

Det finns ett gäng frågor som du själv behöver fundera på innan du sparar. Det finns flera olika sätt att spara på.

På hur lång tid ska du spara?

Hur hög risk tolererar du?

Hur mycket tid vill du lägga ner?

Kort eller lång tid?

Detta är den mest betydelsefulla frågan. ❗ Ju längre tid du klarar dig utan pengarna desto högre risk kan du ta med ditt sparande. En lång spartid sänker nämligen risken på exempelvis börsen.

Sparar du till en resa nästa sommar ☀️, till ett bostadsköp om 5 år eller till din pension 👵 om 20+ år? Detta påverkar hur du ska spara dina pengar. För du vill helst alltid få ränta på dina sparpengar, så att de även växer av sig själv.

Med kort spartid så kan du inte ta lika höga risker. ⛰️

Med lång spartid kan du ta högre risk och då få möjlighet till en högre avkastning. 👍

Risk och belöning

Risk och belöning har ett tydligt samband. Ju högre risk du tar, desto högre potentiell avkastning kommer du att få, dina pengar växer fortare. ⏩

När man pratar om risk så menar man egentligen hur mycket värdet på ditt konto (pengarna) svänger upp och ner över tid. Med hög risk så svänger värdet mycket, det går upp och ner, men över tid så tenderar det att gå mer upp än ner. Två stora steg upp, ett stort steg ner. Med liten risk så svänger inte värdet så mycket, men avkastningen blir inte lika stor, två små steg upp, ett litet steg ner.

Dina pengar kan alltså även tappa i värde. Genom att vara långsiktig så minimerar du risken för att utvecklingen kommer bli negativ, alltså att du förlorar pengar, även om du tar en hög risk.

Tiden du vill lägga🧱

Men även ditt intresse.

Den tid du vill lägga på ditt sparande påverkar också ditt val. Kanske har du ett stort intresse och en hunger för mer kunskap? Eller så vill du kanske lägga ner så lite tid som möjligt på ditt sparande och intresset är i bästa fall ljummet. 😪

Sparformer med högre risk innebär ofta att du behöver lite mer tid och kunskap för att komma igång. Men, det är betydligt enklare än vad du tror. Min kom-igång-guide för dig som vill börja investera på börsen underlättar en hel del! Sedan kan du enkelt bygga ut din kunskap genom att gå en kurs eller läsa en eller ett par böcker om just detta 📚. Ta gärna en titt på mina recensioner om finansböcker, det finns garanterat en bok där som passar dig! Lär du dig lite mer så kan det löna sig i form av högre avkastning, mer pengar till dig! Det kräver bara en liten initial investering från din sida, en investering i kunskap.

Om du ändå känner att du ej vill omprioritera din tid eller rent av saknar intresse så måste du anpassa ditt sparande efter detta. Du bör välja ett sparande som inte har lika hög risk och då även lägre potentiell avkastning.

Investera i kunskap! Ta en titt på mina bokrecensioner och välj de böcker som passar just dig.

Ränta på ränta📈

Den kraftfulla effekten som möjliggör att både du och jag kan bygga en helt egen pengamaskin!

Du kanske undrar varför det är bättre att spara idag och spendera imorgon. Det beror framförallt på ränta-på-ränta-effekten ⭐. Den avkastning ditt sparande ger under ett år kommer året därpå ge upphov till sin egen avkastning. På detta sätt växer ditt sparande exponentiellt, för varje år som går så blir det mer och mer avkastning på de tidigare årens avkastning.

Man brukar jämföra ränta-på-ränta-effekten med en snöboll. I början är den väldigt liten och när du rullar den i snön så växer den ganska långsamt. Men ju större den blir desto större blir ytan och desto snabbare växer din snöboll. ⛄ I början blir spåret efter snöbollen litet men när den är stor så börjar till och med underliggande gräs och jord fastna på den.

Linediagram över månadssparande med ränta och utan räntaFinansdoktorn.seMånadssparande100 kr per månad i 10 år11% årlig avkastning5% årlig avkastning0% årlig avkastning21 950 kr15 750 kr10 år12345678925 00020 00015 00010 0005 0000Värder på kontot (kr)12 000 kr
Läs mer om ränta-på-ränta-effekten. Eller vill du komma igång redan nu? Öppna ett konto med hjälp av Bank ID helt gratis hos Avanza 🡕.

Kontrollera risken🏦

När du bestämt dig för att spara pengar och vill låta dina sparade pengar arbeta åt dig med hjälp av ränta-på-ränta-effekten så måste du välja en lämplig risknivå. När man pratar om risk i detta fall så syftar man på svängningarna, hur mycket sparformen svänger upp och ner 🎢. Ju större svängningar desto större risk innebär det.

Om du tänker spara på kort sikt, enstaka månader till enstaka år, så ska du välja sparformer med låg risk. Alltså sparformer som är mer stabila och inte svänger så mycket upp och ner. Detta ger även en lägre potentiell avkastning.

Har du en lång sparhorisont framför dig kan du ta en högre risk och då få en potentiellt högre avkastning. Dessa sparformer svänger mycket kraftigare upp och ner. Men med en lång sparhorisont så spelar det inte så stor roll, du kommer åka berg och dalbana men det spelar ingen roll eftersom att du är långsiktig. Efter 10 år så kommer dina pengar högst sannolikt ha ökat en hel del i värde. 💰

Risk och olika sparformer i ett diagramRiskOlika sparformerLÅG RISKSannolikt låg avkasntingHÖG RISKSannolikt hög avkasntingSparkontoKortaRäntefonderLångaRäntefonderRISKNIVÅObligationerAktiefonderAktierFinansdoktorn.se Välj sparform efter den risk du vill ta.

Avslutning👨‍⚕️

Nu har du lärt dig varför man ska spara och vad det finns för olika alternativ.

Tiden du ska spara, alltså tiden du inte behöver pengarna är avgörande för vilken sparform och risk du ska utsätta dina pengar för. Ditt intresse, nuvarande kunskap och tiden du vill lägga på sparandet påverkar också ditt val.

Ett års sikt Spara tryggt. Sparkonto och korta räntefonder.

Tre års sikt Spara tryggt men där möjligen för lite högre avkastning finns. Långa räntefonder och blandfonder.

Fem år eller mer Nu kan du välja sparformer som har potential för högre avkastning. Aktiefonder och aktier.

Vill du lära dig hur du kommer igång med att investera eller bygga på mer kunskap så har jag skapat en hel sektion om just detta.

Har du frågor? Spana in mina andra artiklar och får du inte svar på din fråga så kan du ta kontakt med mig.