13 delningar

Hur blir man rik:En komplett guide.

Kan du bli rik? Kan alla bli rika? Vad är rikedom och vad betyder det?

I denna artikeln får du lära dig grunderna om rikedom, hur du kan nå just dina mål och bygga din alldeles egna förmögenhet.

Är du redo?

Rikedom: Hur blir man rik?

Innehåll

Del 1

Hur blir man rik?

Del 2

Sätt upp mål

Del 3

Ångra dig inte sen

Del 4

Makt över pengarna

Del 5

Nu när du har koll!

Hur blir man rik? 💰

Du har säkert flera gånger tänkt eller sagt "om jag vore rik så hade jag...". Men hur många gånger har du tänkt "såhär gör jag för att bli rik"? Hur kommer det sig att man inte ställer sig den frågan lika ofta? Här på Finansdoktorn kommer du få all den kunskap du behöver för att nå rikedom. Men vad innebär rikedom? Det är högst subjektivt. Rikedom är inte den som har högst summa pengar utan rikedom är att kunna forma och leva det liv du drömmer om. 🕊️

Nå rikedom, steg för steg!

Det första steget innebär alltså att du måste fundera över vad just du drömmer om. Drömmer du om att bo i ett stort hus med havsutsikt och egen brygga? Att kunna resa stora delar av året? Att kunna arbeta med något som du verkligen älskar och brinner för? Ja, det är viktigt att du tar reda på vad just du drömmer om, för annars blir det svårt att styra skutan i rätt riktning.

När du vet vad du drömmer om så är det betydligt enklare att planera. En framgångsrik privatekonomi handlar nämligen om just detta, att planera. Sätt upp mål för vad du vill och jobba sedan mot att uppnå just detta. 💪

Men oj, det lät kanske tråkigt? Det behöver det inte vara. Att lyckas nå de mål du sätter upp är faktiskt otroligt givande och tillfredsställande. För att underlätta processen kan du sätta upp delmål längs vägen. Att kunna bocka av varje delmål ger en oslagbar känsla. Du närmar dig din dröm, steg för steg, och plötsligt är du där! 🏆

Sätt upp mål 🎯

Att slå sig ner och fundera igenom vad man själv önskar i framtiden är viktigt för dig själv som person, inte bara rent ekonomiskt.

Du kanske tycker det är svårt. Vi är nämligen inte vana vid att göra så här. Att tänka långsiktigt och framförallt lyckas planera långsiktigt är ingen lätt match. Men det är vad som krävs om du vill lyckas nå just dina mål.

De som misslyckas nå sina mål har antingen haft orealistiska mål eller helt enkelt inte planerat rätt. För att underlätta din planering så kommer här fem steg som du kan använda dig av.

Nå ditt mål med fem steg

1. Vad vill du uppnå?

Det första steget innebär att du identifierar just vad du vill uppnå. Gärna ett svårt mål, detta ger dig en betydligt större tillfredsställelse när du uppnår det. ✌️

Att sätta ett mål som du utan någon planering kommer uppnå, är inget riktigt mål. Satsa, sikta högt, du kommer att bli förvånad med vad du kan åstadkomma med hjälp av struktur och disciplin.

2. Hur kan du uppnå det?

Efter att du identifierat och satt ett tydligt mål så måste du ta reda på information om vad det egentligen innebär. Vilka vägar kan du ta för att nå ditt mål? Vilken väg passar just dig bäst? Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen?

Är ditt mål att resa jorden runt så måste du tänka på vad kostnaden är för att genomföra resan. Exempelvis transportkostnader, boende och hur lång tid du ska vara iväg.

3. Få ihop pengarna

Efter första steget så har du ditt mål klart för dig. Efter andra steget så vet du ungefär hur du ska ta dig dit och hur mycket pengar som behövs. Nu måste du tänka på hur du ska ihop pengarna. Det finns några olika vägar.

Du kan sänka dina utgifter för att spara mer pengar 💰 varje månad. Du kan även öka dina inkomster. För att det ska bli mer effektivt så krävs ofta en kombination av båda.

4. Hur genomför du det hela?

Nu när du planerat för hur du ska nå ditt nya mål så kommer själva genomförandet. Detta steget är det som ofta tar längst tid och det kommer säkert vara tufft. Se till att du alltid har siktet inställt på ditt mål 🎯, glöm inte bort detta. Låt dig drömma iväg ibland och tänk hur du kommer att ha det när du når ditt mål. Här är det viktigt att ha tålamod och disciplin, att fortsätta i vått och torrt. Lite jävlar anamma. 😠💪

5. Utvärderingen

När du nått ditt mål är det alltid bra att blicka tillbaka och fundera på hela processen. Var det någon som du kunde göra bättre? Gjorde du några misstag och vad kan du lära dig av dessa? Gör du detta så kan du förhoppningsvis göra det ännu bättre nästa gång. 🧠

Summering:

Sätt upp del- och slutmål. Planera från början till slut.

  • Vad vill du uppnå? ✅
  • Hur når du dit? ✅
  • Få ihop pengarna. ✅
  • Genomförandet. ✅
  • Utvärdering. ✅

Ångra dig inte sen 😞

När du sätter upp tydliga mål och planerar hur du ska nå dem, så sätter du själv riktning mot din egen rikedom. 🛣️

Sen jobbar du mot dina mål, du har själv valt riktningen du tar i livet. Motsatsen till detta är som de flesta gör, de låter slumpen avgöra. Genom att själv styra i rätt riktning så slipper du plötsligt vakna en dag senare i livet och ångra att du inte gjorde mer, att du inte försökte tillräckligt eller vågade.

Dröm inte bara, ta tag i saken och du kommer belönas med den rikedom du valt att uppleva. 🕊️

Ta makt över pengarna ✌️

Är pengarna på kontot helt slut varje månad utan att du riktigt vet varför? Då ska du kartlägga dina utgifter, ta reda på vart pengarna tar vägen. Få en överblick över din ekonomi, så du kan prioritera det viktiga och öka ditt sparande.

Är du pank och kanske behöva låna vid slutet av månaden så gör du fel 😔. Tyvärr är detta inte ovanligt idag. Är du upptagen med att slita och stressa över att få ihop pengar till alla räkningar? Att arbeta för pengar istället för att låta pengarna arbeta för dig. 🌱 Det är inte försent att vända på steken, att förbättra din hushållsekonomi och istället låta pengarna arbeta för dig.

Tyvärr känner många att de tvingas låna pengar, det kan kännas skönt på kort sikt att låna, men det är förödande för din ekonomi på sikt 💥. Ju mer du lånar denna månaden, desto mindre pengar får du över nästa månad. Ditt ekonomiska spelrum krymper och du tvingas jobba hårt för att lyckas betala dina räkningar och lån. Du åker snabbt ner för denna onda spiral och slutligen så kraschar din ekonomi. Det är därför viktigt att du tar makten, kontrollen, över dina pengar.

Inkomster större än utgifter

Din ekonomi måste balansera åt rätt håll. Inkomsterna måste vara större än utgifterna vid månadens slut. Detta är grundstenen för att bygga din egna rikedom.

Ta makten med en kassabok

Föreställ dig en våg ⚖️ där du på ena sidan har dina inkomster och på den andra alla utgifter. Är utgiftsidan för tung så går du back, du måste då ta reda på varför och vad som gör att dina utgifterna är större än dina inkomster. Det kan du göra med hjälp av en kassabok, där räknar du ihop alla inkomster och utgifter och jämför dem mot varandra, månad för månad.

Du kan själv skapa en kassabok hur enkelt som helst, du skriver bara upp alla dina utgifter och inkomster månad för månad, och vid slutet av månaden summerar du allt och jämför.

Du kan även kategorisera varje transaktion, då kan du sedan sammanställa varje kategori och enkel jämföra månad för månad.

Rikedom: Kassabok Med en kassabok kategoriserar och bokför du dina inkomster och utgifter.

Du kan sedan enkelt slå ihop varje enskild kategori och jämföra månad för månad. 💪

Rikedom: Hushållsekonomi För att få en överblick kan du enkelt jämföra månader så här.

Du kommer garanterat upptäcka hur de små, men många, utgifterna, bli väldigt stora belopp över tid. Kaffet du köper på vägen till jobbet för 50 kr kostar dig 1 000 kr i månaden. Grovt räknat blir det 12 000 kr årligen. En semesterresa.

Få hjälp av appar: Det finns idag flera olika appar som hjälper dig med att kategorisera och sammanställa dina transaktioner. Den mest populära appen är Tink, tyvärr lades den ner i december 2020. Det lär komma bra ersättare.

Små utgifter blir stora på sikt

De små men frekventa utgifterna påverkar din ekonomi mycket mer än vad du tror. 🌊

Rikedom: Många bäckar små De små, oskyldiga utgifterna, växer med tiden till berg.

Nu när du har koll!

Bra jobbat 👍, nu när du har koll på dina inkomster och utgifter så är det dags att göra en budget. En budget är en planering av din ekonomi och är viktig för att du ska nå just dina mål.

Du radar helt enkelt upp varje kategori och sätter ett maximalt belopp för hur mycket du får spendera inom respektive kategori. Vissa kategorier är enklare än andra. De fasta utgifterna är ofta samma varje månad, men de rörliga varierar och där är det extra viktigt att du sätter ett maxtak.

Du kan fundera över vad som ger dig mest glädje för pengarna, där kan du spendera mer än i kategorier som du klarar dig bättre utan. Optimera din ekonomi, fördela dina pengarn på ett bättre sätt. Prioritera ditt målsparande! 🚩

Prioritera dina mål

Nu när du har en god överblick över din ekonomi så är det mycket lättare att fokusera på ditt mål. Hur kan du justera din ekonomi för att nå ditt mål, bli rik och nå rikedom? Detta är en utmaning men med hjälp av kassabok och budget så har du nu rätt verktyg för att styra ekonomin i rätt riktning.

Du kommer behöva göra uppoffringar, dra ner på vissa kategorier och t.o.m. helt säga nej till annat.

Detta kräver disciplin och tålamod, men tänk på att stundtals drömma dig iväg mot ditt mål, då blir allt betydligt lättare. Dessutom så kommer detta bli ett nytt beteende så småningom, rutin. Då blir det enklare att sköta.

Att säga nej idag kommer leda till att du en dag förverkligar din dröm. 💭

Använder du Excel kan du ladda ner mina budget- och ekonomimallar.

Fler artiklar

Aktieanalys: Plejd

Ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysningsstyrning. Finns idag hos fler än 270 000 hushåll och företag.
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Aktieanalys: Plejd
Till artikeln 

Välj rätt mäklare

Det finns stora skillnader mellan mäklare. Vilken mäklare är bäst för dig?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Välj rätt mäklare
Till artikeln 

ISK eller KF?

Vilken depåtyp ska man välja? Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller traditionell depå?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
ISK eller KF?
Till artikeln 
Till bloggen →

Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!

Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.