Shareville
main-logo FinansDoktorn

BUFFERT

EN RÄDDARE I NÖDEN?

Behöver jag en buffert?

Det första du ska fråga dig är följande; behöver jag en buffert?

Svaret kanske inte känns så uppenbart, vi är ju alla olika och vi lever i olika situationer. Men det enkla svaret är "Ja, det behöver jag". Jag anser nämligen att de flesta av oss behöver en buffert, men storleken varierar, och var du har din buffert och hur du gör varierar också.

Mitt mål med denna artikeln är att efter du läst den, så ska du ha en plan för hur just du ska göra.

Information
En buffert är ett belopp som du sparat för att hjälpa dig vid en plötslig oförutsedd större utgift.

Börja med att fundera

Börja med att fundera på vad för typ av oförutsädda utgifter som skulle kunna drabba dig. Hur stora belopp rör det sig om, och hur sannolikt är det att de inträffar?

Vanliga faktorer som påverkar kan vara:

  • Ditt boende - Äger du ditt boende? Är det lägenhet eller villa? I en villa så bör din buffert vara större än om du bor i en lägenhet. Äger du själv fastigheten så behöver du även en större buffert.
  • Barn - Om du har barn så behöver du en större buffert än normalt. Skulle din inkomst försvinna så behöver du försörja fler än dig själv.
  • Ensam - Är du ensamstående eller om enbart den ena partnern arbetar så behöver du större buffert.
  • Fordon - Om ditt fordon inte är försäkrat så behöver du en större buffert.
  • Försäkringar - Se till att ha koll på dina försäkringar. Kolla vad som ingår i din hemförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring. Är du lågt försäkrad, behöver du en högre buffert.

Hur stor buffert ska jag ha?

Efter att du funderat på vilka plötsliga utgifter som kan påverka dig så går vi nu igenom några grundläggande cases:

Ensam i en hyresrätt
Lever du ensam och hyr ditt boende samt har stabila försäkringar så behöver du knappt en buffert. Det finns inte mycket som plötsligt kan ställa till det för dig. Det beror lite på hur pass mycket du sparar regelbundet.
Min rekommendation: Max 1 månadslön.

Familj i hyresrätt
Nu har ni två inkomster. Förlorar den ena sin inkomst så behöver den andra hjälpa till med försörjning.
Min rekommendation: Max 2 månadslöner.

Ensam i bostadsrätt
Så fort du själv äger bostaden så blir risken för plötsliga utgifter större. Var extra noga med dina försäkringar, ha koll på vad som ingår.
Min rekommendation: Max 2-3 månadslöner.

Familj i bostadsrätt
Nu har ni en hel familj att tänka på, sannolikt större bostad och högre utgifter, kanske till och med två fordon. En stor gård, villa, eller en mindre lägenhet. Inkomstbortfall, plötslig sjukdom och reperationer av bostad och fordon kan drabba er. Beroende på hur er situation ser ut så varierar buffertnivån en hel del.
Min rekommendation: Max 3-6 månadslöner.

Var ska jag ha min buffert?

Det viktigaste här är likviditeten, att du ska kunna flytta och använda pengarna snabbt, annars faller hela poängen med din buffert. Den näst viktigaste är räntan. Idag erbjuder storbankerna ingen ränta, du måste därför söka dig till de mindre bankerna. Andra viktiga faktorer att tänka på är om du vill ha insättningsgaranti eller ej, personligen rekommenderar jag det. Du ska också undvika konton där du får betala för att göra uttag.

Jag vet många som använder Avanza, de har samarbeten med olika nischbanker som erbjuder ränta. Alternativt så kan du själv leta, då rekommenderar jag dig att kika på konsumenternas.se.

Finansdoktorns buffert

Hur gör vi? Vår familj bor i en större hyresrätt. Vi har koll på försäkringarna och endast en bil.

Vi kör en liten specialare. Eftersom att vi har en låg risk för plötsliga utgifter, samt att eventuella utgifter skulle vara ganska små belopp, så har vi ingen vanlig buffert.

Pengarna får istället jobba på börsen. När vi får en plötslig utgift, så tar vi det på kredit och månaden därpå så drar vi bara ner på sparandet tillfälligt och betalar av skulden. Vi har även ett kortsiktigt sparande utanför börsen, som plan B så norpar vi bara därifrån. Efterföljande månader så knuffar vi helt enkelt tillbaka pengarna vi norpat.

För att denna metod ska fungera, så måste du ha stenkoll på din ekonomi. Betala fakturan, ha en hög sparkvot och en tydlig plan för hur du/ni gör.

Varning
Denna metod förutsätter att du alltid betalar hela fakturan från kreditkortet! Väljer du att skjuta upp eller delbetala så kommer det bli väldigt dyrt. Detta är grundstenen till att använda kreditkort, lyckas du ej med detta så ska du absolut inte handla med kredit.