19 delningar

Investeringstips:Att lyckas på börsen.

Tidlösa råd som är bra att följa eller åtminstone tänka på när du ska investera i aktier, fonder eller andra investeringar på börsen.

Tips som markant ökar din chans till en mycket god börsresa!

Ta bort tur-faktorn och lägg till den goda sannolikheten! Genom att investera på ett klokt sätt så blir du en vinnare i längden.

Investeringstips: Att lyckas på börsen

Mina investeringstips 🧠

När du börjar investera på börsen så är det bra att tänka på vissa saker. Här följer en rad olika råd som jag tycker är extra viktigt att du tänker på:

 • Förstå vad du köper:

  Kunskap är makt! Det låter kanske självklart, men jag ser och hör så många som köper bolag och produkter utan att de själva har någon koll.

 • Spara långsiktigt:

  Genom ett långsiktigt sparande så minimerar du risken.

 • Spara regelbundet:

  Tro inte att du kan tajma marknaden gång på gång, det är bättre att göra regelbundna köp. Då snittar du in dig successivt.

 • Sprid risken:

  Undvik att placera alla pengar i samma korg. Men placera heller inte pengarna i för många korgar. Balans är a och o.

 • Håll dig informerad:

  Du behöver inte detaljläsa rapporter och dylikt om du inte vill. Men håll dig åtminstone informerad med större nyheter. Se ekonomisändningen eller läs ekonomidelen i din tidning.

Förstå vad du köper

Köp inte ett företag bara för att kollegan på arbetet pratar gott om det, eller aktieforumet ger lovord.

Se alltid till att bilda dig en egen uppfattning och för att göra det, så behöver du lära dig mer om bolaget.

Du kan börja med att besöka deras hemsida, förstår du vad de pysslar med direkt? Eller får du söka efter informationen? Hur tjänar bolaget pengar? Säljer de en produkt eller en tjänst? Vad för något? Tror du själv på varan som bolaget säljer? Vad tror du om bolagets framtid?

Gör bolaget vinst? Om inte, så ska du genast passa dig. ⚠️

Hur ser konkurrensen ut? Är bolaget marknadsledande eller underdogs? Om de inte är marknadsledande, vad gör bolaget unikt? Varför skulle du välja dem framför den marknadsledande aktören?

Vad har bolaget för målgrupp? Ligger bolaget i en positiv trend?

Nu har du samlat på dig en hel del information om bolaget, du har säkert bildat en egen uppfattning. Du kommer nu ha större chanser till en bra affär.

Sammanfattning av frågor du bör reflektera över:

 1. Vilken är företagets affärsidé?
 2. Vilka produkter/tjänster säljer företaget?
 3. Vilken marknad säljer företaget sina produkter på?
 4. Går bolaget med vinst?
 5. Vilka är företagets konkurrenter?
 6. Hur ser företagets framtidsutsikt ut?
Skriv ner punkterna ovan och sätt upp dem på väggen vid din dator. Se till att du alltid funderar på dessa när du tittar på ett bolag. Det gäller inte bara nya bolag, utan även dina befintliga bolag. Saker ändras med tiden.

Spara långsiktigt ⌚

Genom att investera med en mycket lång tidshorisont så slipper du bry dig om allt brus som börsen dagligen går igenom. Det svänger upp och ner från dag till dag. Du slipper oroa dig för att kliva ut med dålig tajming, eftersom att på riktigt lång sikt så har börsen alltid gått med vinst. 🏆

Ju längre tid du investerar, desto lägre blir den allmäna marknadsrisken. Jag brukar rekommendera att du ska investera minst fem år på börsen.

Jag har skrivit en egen artikel om långsiktigt sparande just för att det är så fundamentalt för en framgångsrik börsresa.

Spara regelbundet 🔁

Det är viktigt att du fyller på din depå regelbundet med nya färska pengar, via exempelvis månadsinsättningar. Då kan du kontinuerligt tanka fler och fler aktier. Det som då händer är att du ibland köper aktier när börsen är "billig" och ibland när den är "dyr" ⚖️. Över tid så får du alltså ett jämnare genomsnittligt anskaffningsvärde på dina innehav. Du har alltså betalat ett medelpris för dina aktier och då försvarat dig mot risken att råka köpa när börsen är extremt dyr.

Störtdyker börsen som den gör ibland, vad gör du då? Du säljer inte, du fortsätter att tanka fler och fler aktier varje månad, år efter år.

Det är på detta sätt du bygger din förmögenhet. 👌

Ta kontroll över risken, fyll på regelbundet. Med regelbundna köp över tid bygger du upp en stabil snittkurs!

Sprid risken ⚖️

En annan viktig punkt är diversifiering. Man brukar rekommendera, framförallt när det gäller aktier, att äga minst 8–12 olika aktier i minst 4–5 olika branscher.

Genom att diversifiera din portfölj så minimerar du en hel del risker. Skulle du enbart äga bankbolag så kan det kosta dig dyrt vid negativa faktorer som påverkar just bank, du har då en väldigt hög risk mot just denna sektorn.

Genom att sprida dina innehav i olika bolag och branscher, så minskar du den bolagsspecifika och branschspecifika risken i portföljen. Äger du endast ett hotellbolag och nio andra bolag, så faller endast en tiondel av portföljen om det skulle gå dåligt för hela hotellbranschen. 🏨

Ovanstående exempel förutsätter att dina innehav är viktade lika. Vad betyder likaviktad portfölj? Jo, om du äger 10 bolag totalt och önskar att vikta de lika, då ska varje bolag utgöra 10 procent av ditt portföljvärde. Det förenklar en hel del att tänka så.

Dela upp din portfölj i lika stora delar. Siktar du på att äga 20 aktier, så är varje del/post 5 procent. Äger du 40 bolag så är en post 2,5 procent. Har du 100 000 kr så blir en enskild post 5 000 respektive 2 500 kr.

Det underlättar en hel del att tänka så. Ska du exempelvis ta in ett nytt bolag i portföljen, och vill göra det successivt, då köper du kanske en kvarts post. Då vet du direkt hur mycket en sådan post är i kronor.

Om vi istället pratar om fonder, så behöver du inte lika stor diversifiering, eftersom att en fond är en påse med aktier, så får du automatiskt en diversifiering via fonden.

Om du väljer breda indexfonder som exempelvis en global indexfond som bas och sedan några regionala fonder som europafond, usa-fond eller landsspecifika dito, Sverigefond – då räcker 2–4 fonder gott och väl.

Om jag hade valt mellan en överdiversifierad eller underdiversifierad portfölj, så hade jag tagit det säkra valet och valt en överdiversifierad dito. Men tänk på att ju fler innehav du äger, desto högre blir sannolikheten att din portfölj presterar som marknaden, index. Ju färre innehav, desto mer avviker portföljen från index.

Håll dig informerad

Om du investerar i aktier så behöver du hålla dig informerad. Om ditt intresse är lågt, så räcker det med att du kanske kikar i ekonomidelen i tidningen eller text-tv. Det finns väldigt smidiga nyhetsappar idag, exempelvis Omni som kan skräddarsy ditt nyhetsflöde efter eget önskemål.

Har du ett lite större intresse är det bra att läsa årsredovisningar och delårsrapporter, dessa kan du smidigt läsa via företagens hemsidor.

En annan trevlig och nyttig informationskällsa är internet, det finns idag många bra bloggar och poddar som du kan följa. Kika på min resurslista, där finns mina egna och mina följares favoritkällor.

Fler artiklar

Aktieanalys: Plejd

Ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysningsstyrning. Finns idag hos fler än 270 000 hushåll och företag.
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Aktieanalys: Plejd
Till artikeln 

Välj rätt mäklare

Det finns stora skillnader mellan mäklare. Vilken mäklare är bäst för dig?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Välj rätt mäklare
Till artikeln 

ISK eller KF?

Vilken depåtyp ska man välja? Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller traditionell depå?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
ISK eller KF?
Till artikeln 
Till bloggen →

Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!

Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.