Shareville
main-logo FinansDoktorn

Kom igång
Börja investera

Det svåraste steget är det första, att bara börja! Här får du steg för steg handfasta och enkla råd, allt för att du ska få självförtroendet att börja investera på börsen och börja lägga grunden till en trygg finansiell framtid.

🚪 Det första steget

Mitt mål med finansdoktorn är att sprida kunskap om privatekonomi och investeringar. Denna artikel hjälper dig att enkelt komma igång och börja investera.

Det första steget är det viktigaste och svåraste steget. Det omfattar nämligen, att få tummen loss och komma igång med dina investeringar. Ju fortare du börjar, desto längre tid kan dina pengar växa på börsen. Längre tid innebär även att du tar en lägre risk. På kort sikt, enstaka år, så involveras en hel del tur. På lång sikt, så är sannolikheten för en god avkastning väldigt stor.

De flesta av oss arbetar för pengarna, vänd på steken, när du investerar så låter du istället pengarna arbeta för dig!

Vad kan du förvänta dig?

I denna artikel så vägleder jag dig steg för steg så att du enkelt ska kunna komma igång med din första investering, och därefter, i lugn och ro, kan du lära dig mer om börsen. Det viktigaste är att du ej skjuter upp detta, att du börjar redan idag. Det spelar ingen roll om du endast har någon enstaka hundralapp just nu, bara börja! 🚀

Nedan följer en steg-för-steg-guide hur du gör för att komma igång med din första investering.

🏦 Välj en nätmäklare

Du behöver en nätmäklare. Där öppnar du ett konto, för över pengar och kan sedan börja handla värdepapper. Det finns flera olika alternativ, det är viktigt att du väljer en bra mäklare, en mäklare som passar dig. Jag använder själv två, Avanza och Nordnet. Men min personliga favorit är Avanza.

Tre minuter och helt gratis

Att registrera sig, med hjälp av Bank ID, tar mindre än tre minuter och givetvis är det helt gratis. Visst, du kan även investera via din bank, men jag rekommenderar dig varmt att börja med någon av ovanstående, eller båda två, så kan du själv avgöra vilken som passar dig bäst. Avanza och Nordnet är renodlade nätmäklare, de fokuserar primärt på investeringar och deras plattform är därför skräddarsydd för just detta.

Användarupplevelsen är överlägsen och väldigt intuitiv. Jag upplever även att att Avanza och Nordnet är mer transparenta och generellt billigare.

Så här ser registreringen ut.
Se min sammanställning över nätmäklare, jämför och se vilken mäklare som passar just dig.

📝 Öppna en depå

När du valt nätmäklare och registrerat dig så är nästa steg att öppna en lämplig depå. Detta är en snabbguide för att du snabbt komma igång och börja investera, därför rekommenderar jag alla att börja med ett investeringssparkonto (ISK).

Vill du fördjupa dig och lära dig mer om skillnaden mellan olika depåer, investeringssparkonto, kapitalförsäkring och vanlig depå?

💰 För över pengar

När du öppnat ett investeringssparkonto så är det dags att föra över pengar. Tänk på att endast föra över pengar som du inte behöver på kort sikt. Finns det en risk att du kommer behöva pengarna inom några enstaka år, så bör du undvika att placera dessa på börsen.

Risken finns då att utvecklingen varit dålig, och att du då måste sälja dina värdepapper med förlust. Du undviker detta genom att vara långsiktig och enbart investera pengar som du klarar dig utan, gärna under minst fem år. Över lång tid så är sannolikheten för vinst väldigt stor. 🏆

Nätmäklarna Avanza och Nordnet har enkla metoder att överföra pengar med, exempelvis Swish. Det går även bra att göra en vanlig banköverföring till din nya depå/konto.

Tips: Starta en automatisk överföring till ditt nya investeringskonto. Se till så att överföringen automatiskt sker redan när lönen trillar in på lönekontot. Vänta inte för att se om det blir några pengar över innan nästa löning. Då är risken stor att det inte finns några pengar över att investera.

🎯 Välj din strategi

Vad ska du köpa för värdepapper? Detta steget är för många väldigt svårt. Att gå till banken och be om råd lär kosta dig dyrt, det är nämligen stor risk att "rådgivaren" (försäljaren) väljer bankens egna produkter, som ofta har väldigt höga avgifter.

Men som jag nämnt tidigare så är detta en artikel som handlar om hur du enkelt kommer igång, och fokus på att så fort som möjligt börja investera. Det är annars lätt att skjuta det framåt, och då går tiden, och åren…

Jag brukar därför alltid rekommendera att man börjar med fonder. Därefter, när man lärt sig grunderna, att fortsätta spara och investera regelbundet samt bekantat sig med den/de nätmäklare man valt, så kan man ta sig tid och läsa på mer om börsen, olika investeringsstrategier och dylikt.

Vad du gör, beror på hur stort intresse du har och hur mycket tid du vill lägga ner. Att fortsätta med att investera i fonder är ett utmärkt val för dig som vill förränta dina pengar på börsen med minimal ansträngning.

Börja enkelt!

Jag är ingen licenserad finansiell rådgivare, så jag får inte ge direkta råd om vilka fonder jag rekommenderar. Men, jag har själv en fondportfölj till våra barn. Där investerar jag huvudsakligen i indexfonder och har alltså valt en väldigt passiv och bekväm strategi. Du kan kika på vilka fonder jag själv valt till vår barnportfölj, och fördelningen mellan de olika fonderna.

En bra start

Här kommer ett exempel på en bra fondportfölj. Du kan själv välja hur du vill fördela/allokera pengarna i de olika fonderna. Allokeringen i mitt exempel nedan, ger en bra grund och god riskspridning. Ju högre andel i de mer lokala/specifika indexfonderna (exempelvis specifika branschfonder eller tillväxtmarknader) desto högre risk tar du.

Typ av fond
Allokering

Global indexfond
60%
Svensk indexfond
20%
Tillväxtmarknadsfond
10%
Branschfond
10%
100%

Låt säga att du har 1000 kr att investera, med ovanstående allokering så köper du en globalfond för 600 kr, en svensk indexfond 200 kr, en tillväxtmarknadsfond och branschfond för 100 kr vardera. Totalt 1000 kr investerade. Nästa månad så gör du samma sak igen. Med jämna mellanrum så bör du ombalansera din fondportfölj.

Indexfond (även kallad passiv fond) är en värdepappersfond som strävar efter att dess värdeutveckling ska spegla ett visst marknadsindex. En global indexfond försöker exempelvis spegla utvecklingen av den globala ekonomin medans en svensk indexfond speglar den svenska ekonomin.
Fördelen med dessa fonder är att förvaltningsavgiften är väldigt låg samt att du indirekt äger många olika typer av bolag. Går det dåligt för ett enskilt bolag i en av dina fonder, så påverkas inte ditt sparkapital särskilt mycket.
Det finns tusentals olika fonder. Avanza har en väldigt bra fondlista där du själv kan sortera och filtrera på ett enkelt sätt. Du kan välja region och/eller inriktning. De visar även den totala fondavgiften, välj huvudsakligen billiga indexfonder, de har generellt en avgift lägre än 0,50%.

⚖️ Sprid riskerna

När du investerar på börsen så är det viktigt att du inte lägger alla äggen i samma korg. Genom att investera i flera olika länder och branscher, så sprider du ut risken. Detta sänker den totala risken i din portfölj, skulle exempelvis en specifik bransch eller ett land få problem, så har du inte alla "äggen" i just den korgen.

Genom att investera i olika indexfonder så får du automatisk en mycket bra riskspridning. Man kan säga att du då har en väldiversifierad portfölj. Din exponering är global och ospecifik, inte lokal och specifik.

🚀 Lär dig mer, utöka din kunskap!

Stort grattis! 🙌 Om du följt stegen ovan så har du nu sått ett litet men viktigt frö, ett frö som du behöver vårda regelbundet med insättningar så att det kan fortsätta växa. Växa upp till ditt alldeles egna ståtliga pengaträd. Detta utgör grunden för en trygg och säker ekonomisk framtid.

Nu är det upp till dig själv om du vill lära dig mer. Du är nu redo för mina andra artiklar, om börsens grunder, och som snart kommer publiceras, aktier och fonder. Sedan kan du gå vidare med att läsa bloggar, lyssna på poddar och framförallt, läsa böcker om privatekonomi och investeringar. Läs gärna mina bokrecensioner om finansböcker och börja med en som du tycker låter intressant! Kika även på listan över finansiella resurser som jag och mina följare gemensamt tagit fram, där finns bland annat tips på bra bloggar och poddar om investeringar.

Tack för din tid och god avkastning på dig! Har du frågor eller funderingar så tveka inte, ta kontakt med mig.

Redo att komma igång?
Öppna ett konto helt gratis hos Avanza nu
Jämför mäklare
Fördelar och nackdelar, vilken mäklare är bäst just för dig?