12 delningar

Börja investera nu:En snabbguide.

Du har bestämt dig för att börja investera! Bra, du är klok! Har du inte läst artikeln "Investera i aktier och fonder" så rekommenderar jag att du läser den först. Har du gjort det, då kör vi vidare:

  •   Välj en nätmäklare.
  •   Öppna en depå.
  •   För över pengar.
  •   Välj din strategi.
  •   Sprid riskerna.
  •   Sätt igång!
Börja investera nu: en snabbguide!

Innehåll

Del 1

Välj en nätmäklare

Del 2

Öppna en depå

Del 3

För över pengar

Del 4

Välj din strategi

Del 5

Sprid riskerna

Del 6

Sätt igång!

Det första steget.

Mitt mål med Finansdoktorn är att sprida kunskap om privatekonomi och investeringar. Denna artikel hjälper dig att enkelt komma igång och börja investera.

Det första steget är det viktigaste och svåraste steget. Det omfattar nämligen, att få tummen loss och komma igång med dina investeringar. Ju fortare du börjar, desto längre tid kan dina pengar växa på börsen. Längre tid innebär även att du tar en lägre risk. På kort sikt, enstaka år, så involveras en hel del tur. På lång sikt, så är sannolikheten för en god avkastning väldigt stor.

De flesta av oss arbetar för pengarna, gör tvärtom, investera och låt istället pengarna arbeta för dig!

Vad kan du förvänta dig?

I denna artikel så vägleder jag dig steg för steg så att du enkelt ska kunna komma igång med din första investering, och därefter, i lugn och ro, kan du lära dig mer om börsen. Det viktigaste är att du ej skjuter upp detta, att du börjar redan idag. Det spelar ingen roll om du endast har någon enstaka hundralapp just nu, det är bara att sätta igång! 🚀

Nedan följer en steg-för-steg-guide hur du gör för att komma igång med din första investering.

1. Välj en nätmäklare.

Du behöver en nätmäklare. Där öppnar du ett konto, för över pengar och kan sedan börja handla värdepapper. Det finns flera olika alternativ, det är viktigt att du väljer en bra mäklare, en mäklare som passar dig. Jag använder själv två, Avanza 🡕 och Nordnet 🡕. Men min personliga favorit är Avanza.

Tre minuter och helt gratis

Att registrera sig, med hjälp av Bank ID, tar mindre än tre minuter och givetvis är det helt gratis. Visst, du kan även investera via din bank, men jag rekommenderar dig varmt att börja med någon av ovanstående, eller båda två, så kan du själv avgöra vilken som passar dig bäst. Avanza och Nordnet är renodlade nätmäklare, de fokuserar primärt på investeringar och deras plattform är därför skräddarsydd för just detta.

Användarupplevelsen är överlägsen och väldigt intuitiv. Jag upplever även att att Avanza 🡕 och Nordnet 🡕 är mer transparenta och generellt billigare. Deras utbud av finansiella produkter är även större.

Aktieavkastning Bild på Avanza och Nordnets mobilappar, extremt användarvänliga!

Vilken mäklare passar dig bäst?

Se min sammanställning över nätmäklare, jämför och se vilken mäklare som passar just dig.

2. Öppna en depå

När du valt nätmäklare och registrerat dig så är nästa steg att öppna en lämplig depå. Detta är en snabbguide för att du snabbt komma igång och börja investera, därför rekommenderar jag alla att börja med ett investeringssparkonto (ISK).

investeringssparkonto avanza Investeringssparkonto hos nätmäklaren Avanza

Olika depåtyper

Vill du fördjupa dig och lära dig mer om skillnaden mellan olika depåtyper? Lär dig mer om investeringssparkontot, kapitalförsäkringen och den traditionella depån.

3. För över pengar

När du öppnat ett investeringssparkonto så är det dags att föra över pengar. Tänk på att endast föra över pengar som du inte behöver på kort sikt. Finns det en risk att du kommer behöva pengarna inom några enstaka år, så bör du undvika att placera dessa på börsen.

Risken finns då att utvecklingen varit dålig, och att du då måste sälja dina värdepapper med förlust. Du undviker detta genom att vara långsiktig och enbart investera pengar som du klarar dig utan, gärna under minst fem år. Över lång tid så är sannolikheten för vinst väldigt stor. 🏆

Nätmäklarna Avanza 🡕 och Nordnet 🡕 har enkla metoder att överföra pengar med, exempelvis Swish. Det går även bra att göra en vanlig banköverföring till din nya depå/konto.

Automatiskt sparande

Ett tips är att starta automatiska överföringar till ditt nya investeringskonto. Se till så att överföringen sker kort efter att lönen trillar in på lönekontot. Vänta inte för att se om det blir några pengar över innan nästa löning. Då finns det risk att det inte finns några pengar kvar att investera.

4. Välj din strategi

Vad ska du köpa för värdepapper? Detta steget är för många väldigt svårt. Att gå till banken och be om råd lär kosta dig dyrt, det är nämligen stor risk att "rådgivaren" (försäljaren) väljer bankens egna produkter, som ofta har väldigt höga avgifter.

Men som jag nämnt tidigare så är detta en artikel som handlar om hur du enkelt kommer igång, och fokus på att så fort som möjligt börja investera. Det är annars lätt att skjuta det framåt, och då går tiden, och åren…

ag brukar därför alltid rekommendera att man börjar med fonder. Därefter, när man lärt sig grunderna, att fortsätta spara och investera regelbundet samt bekantat sig med den/de nätmäklare man valt, så kan man ta sig tid och läsa på mer om börsen, olika investeringsstrategier och dylikt.

Vad du gör, beror på hur stort intresse du har och hur mycket tid du vill lägga ner. Att fortsätta med att investera i fonder är ett utmärkt val för dig som vill förränta dina pengar på börsen med minimal ansträngning.

Börja enkelt!

Jag är ingen licenserad finansiell rådgivare, så jag får inte ge direkta råd om vilka fonder jag rekommenderar. Men, jag har själv en fondportfölj till våra barn. Där investerar jag huvudsakligen i indexfonder och har alltså valt en väldigt passiv och bekväm strategi. Du kan kika på vilka fonder jag själv valt till vår barnportfölj, och fördelningen mellan de olika fonderna.

En bra start

Ett exempel på en bra fondportfölj. Välj själv hur du vill fördela/allokera pengarna i de olika fonderna. Allokeringen i mitt exempel nedan, ger en bra grund och god riskspridning. Ju högre andel i de mer specifika indexfonderna (exempelvis regionspecifikt eller tillväxtmarknader) desto högre risk tar du. Här ser du en bra grund där majoriteten är indexfonder.

Fondtyp
Allokering
Global indexfond
50 %
Svensk indexfond
25 %
Branschspecifik fond // T.ex. en teknik- eller fastighetsfond.
15 %
Tillväxtmarknadsfond
10 %
Totalt
100 %

Låt säga att du har 1 000 kronor att investera, med ovanstående allokering så köper du en globalfond för 500 kronor, en svensk indexfond 250 kronor, en branschfond 150 kronor och en tillväxtmarknadsfond för 100 kronor. Totalt 1 000 kr investerade. Nästa månad så gör du samma sak igen. Utvecklingen av de olika fonderna kommer ej vara jämn, din allokering kommer alltså att påverkas och med tiden bör du därför ombalansera din portfölj.

Indexfond

En indexfond (även kallad passiv fond) är en värdepappersfond som strävar efter att dess värdeutveckling ska spegla ett visst marknadsindex. En global indexfond försöker exempelvis spegla utvecklingen av den globala ekonomin medans en svensk indexfond speglar den svenska ekonomin. Fördelen med dessa fonder är att förvaltningsavgiften är väldigt låg samt att du indirekt äger många olika typer av bolag. Går det dåligt för ett enskilt bolag i en av dina fonder, så påverkas inte ditt sparkapital särskilt mycket.

Hjälp, vilken fond ska jag välja?

Det finns tusentals olika fonder. Avanza har en väldigt bra fondlista 🡕 där du själv kan sortera och filtrera på ett enkelt sätt. Du kan välja region och/eller inriktning. De visar även den totala fondavgiften, välj huvudsakligen billiga indexfonder, de har generellt en avgift lägre än 0,50%.

5. Sprid riskerna ⚖️

När du investerar på börsen så är det viktigt att du inte lägger alla äggen i samma korg. Genom att investera i flera olika länder och branscher, så sprider du ut risken. Detta sänker den totala risken i din portfölj, skulle exempelvis en specifik bransch eller ett land få problem, så har du inte alla "äggen" i just den korgen.

Genom att investera i olika indexfonder så får du automatisk en mycket bra riskspridning. Man kan säga att du då har en väldiversifierad portfölj. Din exponering är global och ospecifik, inte lokal och specifik.

6. Sätt igång! 🚀

Nu är det bara att sätta igång! Jag rekommenderar Avanza 🡕, den mest populära nätmäklaren i Sverige. Jag har även skrivit en artikel där jag jämför de vanligaste nätmäklarna..

Börja investera hos Avanza Startsidan hos Avanza

7. Jasså, har du redan kommit igång?!

Stort grattis! 🙌 Om du följt stegen ovan så har du nu sått ett litet men mycket viktigt frö, ett frö som du behöver vårda med regelbundna insättningar så att det kan fortsätta växa. Fröet kommer då utvecklas till ditt alldeles egna ståtliga pengaträd. Detta kommer utgöra grunden för en trygg och säker ekonomisk framtid.

Nu är det upp till dig själv om du vill lära dig mer. Du är nu redo för mina andra artiklar, om exempelvis börsens grunder och fondskolan. En annat hett tips är att kika på mina bokrecensioner, börja med en bok som du tycker låter intressant! Kika även på listan över de finansiella resurser som jag och mina följare gemensamt tagit fram, där finns bland annat tips på bloggar och poddar om ekonomi och investeringar.

Tack för din tid och god avkastning på dig!
Har du frågor eller funderingar så tveka inte, ta kontakt med mig.

Vill du handla fonder?

Öppna ISK på SAVR

Fondrebellen SAVR är tagit marknaden med storm. Lägsta avgifterna på marknaden. Läs varför SAVR är den bästa fondmäklaren.

Gå till SAVR ↗

Vill du handla aktier?

Öppna ISK på Avanza

Är du fortfarande osäker på vad du ska välja så rekommenderar jag dig att börja med ett Investeringssparkonto på Avanza, spararnas favoritbank sedan 10 år tillbaka! Läs varför jag rekommenderar Avanza.

Gå till Avanza ↗

Fler guider

Aktie- & Fondguide

För dig som vill lära dig hur man börjar investera i aktier och fonder på ett klokt och sunt sätt.
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
1 januari 2021
Aktie- & Fondguide
Till guiden 

Bygg en pengamaskin

Hur bygger man en alldeles egen pengamaskin? Låt dina pengar arbeta för dig.
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
2 januari 2021
Bygg en pengamaskin
Till guiden 

Fondskolan 2024

Fondspara på rätt sätt! Då är det roligt och effektivt! Vilka fonder ska man köpa?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
4 januari 2021
Fondskolan 2024
Till guiden 
Fler guider →

Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!

Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.