Investera i aktier och fonder 2020: En komplett guide

För dig som vill lära dig hur man börjar investera i aktier och fonder på ett klokt och sunt sätt.

I denna guiden lär du dig:

Varför man ska investera.
Vad man ska köpa.
När man ska börja.
Hur mycket pengar som behövs.
Hur man börjar.

Är du redo? Nu sätter vi igång!

computer rocket money

Hur påverkar tiden dina pengar?

För att du ska förstå varför investeringar är viktigt behöver du känna till att pengar förlorar värde över tid.

Detta kallas inflation och det innebär att priset på varor ökar med tiden. En kopp kaffe som kostade 5 kr för 20 år sedan kostar idag 20 kr. Hade du tjugo kronor år 2000 så kunde alltså köpa fyra koppar kaffe, men idag kan du endast köpa en kopp. Dina pengar förlorar sin köpkraft, värdet sjunker, det kallas inflation.

Inflationens effekt på pengar över tidInflationen minskar köpkraftenVad händer med 1 000 kr över 20 år?Antaganden:Årlig inflation: 2 procent, årlig avkastning: 0 procent2002004006008001 000012345678910111213141516171819Antal årKronor668 krFinansdoktorn.se

Lagom inflation är nyttigt för samhället och riksbankens mål är 2 procent inflation årligen. Men lägger du dina sparpengar under madressen och låter de ligga där år efter år så kommer värdet av dina pengar sjunka i värde. Du måste därför sätta dina pengar i arbete, du måste börja investera i aktier och fonder.

Låter du pengarna ligga på ett sparkonto så förlorar de också i värde. Räntan du får på ett sparkonto idag är betydligt lägre än inflationen.

Hur stoppar vi inflationen från att äta upp våra sparpengar?

Låt säga att inflationen är 2 procent och räntan på ett sparkonto är 1 procent, då förlorar dina pengar 1 procent av sitt värde varje år.

För att förhindra detta så måste dina sparpengar växa i samma takt som inflationen. Hade det funnits sparkonto idag med 2 procent ränta så hade det kompenserat för inflationen. Låt säga att det fanns ett sparkonto som hade en årlig ränta på 10 procent, då hade värdet av dina pengar istället ökat. Hade inte detta varit ännu bättre? Tänk att kunna tjäna pengar genom att sätta dina sparpengar i arbete.

Investera dina pengar!
Låt inte dina sparpengar ligga och förlora värde. Sätt dem i arbete istället! Låt dina pengar jobba för dig så att de ökar i värde!

Hur tjänar man pengar?

Räntan på ditt sparkonto måste vara större än inflationen.

Problemet idag är att det inte finns sparkonton med så hög ränta. Men om vi låtsas att det fanns ett sparkonto som gav tio procent i årlig ränta, då hade värdet av dina pengar ökat med tio procent varje år. Låt säga att du har 1 000 kronor på ditt sparkonto, hur hade värdet ökat över fem år?

Ränta på ränta effektenRänta på räntaTio procent avkastning årligen under fem år.11 918+9851 661+1461 331+1211 464+1331 0001 100+1001 210+1101 år2 år3 år4 år5 år25 årFinansdoktorn.se

• Efter ett år hade värdet ökat till 1 100 kronor (1 000 x 1,10)

• Efter två år så hade värdet ökat till 1 210 kronor (1 100 x 1,10)

• Efter tre år så hade värdet ökat till 1 331 kronor (1 210 x 1,10)

• Efter fyra år så hade värdet ökat till 1 464 kronor (1 331 x 1,10)

• Efter fem år så hade värdet ökat till 1 611 kronor (1 331 x 1,10)

• Efter tjugofem år så hade avkastningen det året nästan varit lika stor som startbeloppet.

Notera här att efter första året så ökade värdet med 100 kronor, men efter det andra året så ökade värdet med 110 kronor. Efter det femte året ökade värdet med 146 kronor. Det som händer kallas ränta-på-ränta-effekten. Efter första året får du tio procent avkastning, alltså 100 kr. Men nästa år får du avkastning på den första tusenlappen men även på värdeökningen (räntan/avkastningen). Alltså 1 000 kronor ger 100 kronor, och dessa 100 kronor ger i sin tur tio kronor.

Denna effekt, är det som gör att alla människor kan bli förmögna, men det tar tid. Ju fler år ränta-på-ränta-effekten får jobba, desto starkare och starkare blir den. Det uppstår en så kallad exponentiell utveckling, en utveckling som blir större och större.

Skulle detta fortsätta över 25 år, så hade du haft 11 918 kronor på kontot. Justerar man för inflation så motsvarar det 7 396 kronor. Dina pengar har ökat mer än 11 gånger (eller 7x efter inflation). Tyvärr finns det inte idag sparkonton med tio procent ränta. De flesta sparkonton har idag en ränta nära noll. För att få en högre ränta (avkastning) måste dina pengar investeras.

Läs mer om ränta-på-ränta

Vad är en investering? 💰

En investering är en tillgång, det är något som har en god chans att öka i värde över tid. En investering ger dig avkastning.

Köper du ett hus för exempelvis en miljon kronor så kan man kalla det en investering. Ett husköp kan ge dig avkastning på två olika sätt. Du kan hyra ut fastigheten eller delar av den, låt säga att du får 8 300 kr / månad för att hyra ut den, på ett år blir det 100 000 kronor som du tjänar. Efter tio år har du tjänat ihop en miljon kronor, samma belopp som du köpte huset för. Men även om du inte hyr ut något så kan man ändå kalla det en investering eftersom att det finns en god chans att värdet av huset ökar över tid.

Som exempel vi kan säga att husvärdet har dubblerats över tio år samt att du hyrt ut det och fått 100 000 kronor per år i hyra. Innan skatt, så blir det en vinst på 2 miljoner kronor efter tio år.

Det är dock långt ifrån alla som skulle ha råd att köpa en bostad för uthyrning. Det hade varit så mycket lättare om du kunde investera utan att det kräver hundratusentals kronor och en massa tid. Det finns faktiskt, och det är investeringar i aktier och fonder.

Vad är aktier?

Genom att spara i aktier och fonder så kan du på ett mycket enkelt sätt få en avkastning som är betydligt högre än inflationen. Dina sparade pengar kommer att öka i värde. När du köper en aktie så köper du en andel av ett företag, du är nu delägare av ett företag och kommer därför få ta del av vinsterna som detta bolag genererar.

Det finns generellt två sätt som aktier kan skapa värde.

Det första är via kursökning, alltså priset på en aktie stiger i värde. Köpte du aktien för 10 kronor och kursen stiger till 15 kronor så hade du tjänat 5 kronor för varje aktie du säljer.

Det andra sättet är att vissa bolag tar en del av sin vinst och ger det till sina aktieägare. Oftast sker detta 1 till 4 gånger årligen, och pengarna hamnar då på det kontot som du äger aktierna.

En utdelning kan gå till på följande sätt: Du äger en aktie i företag X som beslutat att dela ut ett 1 000 kronor till sina aktieägare. Låt säga att bolaget har 1 000 aktier totalt och att du äger tio stycken, då kommer du få tio kronor i utdelning på ditt konto. Äger du en procent av företaget så får du alltså en procent av utdelningen. Detta är ett sätt för företaget att ge tillbaka en del av vinsten till sina ägare. 🏆

Exempel

Året är 2010 och du köper 100 stycken aktier i ett företag, varje aktie kostar 100 kronor, så den totala kostnaden för denna investering blir 100x100 = 10 000 kronor.

År 2020 så har priset för en aktie ökat och kostar 300 kronor styck. Värdet på dina 300 aktier har ökat till 100x300 = 30 000 kronor.

Låt säga att företaget även delat ut pengar i form av utdelningar varje år. För dessa pengar har du köpt fler aktier. För enkelhetens skull låt säga att du köpt 2 nya aktier varje år för dessa pengar. Då har du alltså köpt 2x10 = 20 nya aktier under dessa år. Du har då totalt 120 aktier och värdet är inte 30 000 kronor utan istället 120x300 = 36 000 kronor. På tio år har din ursprungliga investering ökat från 10 000 kronor till 36 000 kronor. Inte så illa va?
AktieavkastningAktieavkastningTio procent avkastning årligen under fem år.100X100=10 000Antal aktierPris per aktieTotal kostnadÅr 2010100X300=36 000Antal aktierPris per aktieTotaltÅr 202020Nyköpta aktier300Pris per aktieXVinst vid försäljning36 000-10 000SlutvärdeInvestering=26 000VinstFinansdoktorn.se

Du undrar nu säkert hur man börjar investera, hur riskabelt det är och hur mycket pengar man behöver för att börja. Det går vi snart igenom!

Hur köper man aktier?

Du kan inte gå in på företagets hemsida och köpa aktierna där utan du måste gå via en mäklare. Förr så var en mäklare en fysisk person som du ringde till och sa "hej, jag villa lägga ett bud på 100 stycken aktie X för Y kronor." Denna personen matade då in ditt bud i en dator eller på ett papper och gick budet igenom så fick du dina aktier. Idag är det extremt mycket smidigare, du kan lägga ditt bud via en nätmäklare, det tar bara några sekunder.

Du behöver alltså öppna ett konto hos en nätmäklare och där kan du köpa dina aktier eller fonder. Via storbankerna har du möjligheten att öppna konto för just detta, men mitt råd är att du använder en nätmäklare som endast håller på med detta, då användarupplevelsen och utbudet är så mycket bättre. Jag rekommenderar Avanza ↗.

Välj rätt nätmäklare

Vilka aktier ska man köpa?🚀

Det enkla svaret är att du inte ska behöva fundera på vilka enskilda aktier du ska köpa. Att lära dig själv analysera enskilda bolag är inget jag rekommenderar för alla. Anledningen är att risken blir lätt för hög, särskilt i början innan du lärt dig mer om hur du hanterar risken vid investeringar i enskilda bolag, alltså köpa aktier. Visst, du kanske kikar på ett stort företag som gått upp väldigt mycket de senaste tio åren, men du måste förstå att det inte betyder att företaget kommer gå lika bra de kommande tio åren. Ingen kan spå framtiden.

Därför är mitt råd till nybörjare att inte investera i enskilda företag, utan att du istället väljer aktiefonder, framförallt indexfonder.

Genom att investera i indexfonder så sprider du riskerna över tusentals olika företag i flera olika länder och branscher.

Spara i fonder [Guide]

Vad är en indexfond?

För att förstå vad en indexfond är så delar vi upp ordet och förklarar vad varje del innebär. Index och fond.

Vi börjar med fond, en fond kan jämföras med en färdig låda som innehåller en blandning av olika värdepapper, exempelvis aktier. Du och jag kan investera i fonden och får då ta del av lådans innehåll. Den som bestämmer vad som finns i lådan är förvaltaren.

Låt säga att jag är förvaltare av en fond och hundra personer vill investera i fonden. Varje person investerar en miljon kronor, fonden innehåller nu 100x1 miljoner kronor och för dessa pengar köper jag, förvaltaren, bestämmer exempelvis att 20 procent ska investeras i Apple, 10 procent i Facebook, Netflix, Amazon etc. Du som investerare behöver inte själv lägga tid på att analysera och välja vilka bolag som du vill köpa, du köper istället en färdig låda som innehåller en blandning av värdepapper. Du låter förvaltaren förvalta dina pengar. Värdet av tillgångarna (aktierna i detta fallet) kan öka eller minska över tid och fonden kommer spegla detta genom att öka eller minska i värde. Jag som förvaltare tjänar pengar genom att ta ut en förvaltningsavgift på exempelvis 1 procent av hela fondens kapital.

Med index i detta fallet så menas ett aktieindex. Ett aktieindex är egentligen bara ett sätt att mäta hur ett visst antal aktier presterar. Det finns tusentals olika aktieindex, det vanligaste i Sverige är OMXS30 ↗, och det innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Alltså de 30 aktier där aktiehandeln är som störst, där handeln omsätter mest pengar. Ett annat svenskt index är OMXSPI som följer prisutvecklingen för alla aktier på Stockholmsbörsen. Genom att titta på ett index kan du enkelt se hur en viss grupp aktier har utvecklats. Vill man alltså se hur den svenska börsen har gått så tittar man på OMXSPI. Vill man se hur USA-börsen går så tittar man på exempelvis S&P 500 ↗, Nasdaq 100 ↗ eller Dow Jones Industrial Average ↗. På länkarna ovan kan du se vad respektive aktieindex innehåller för bolag samt hur stor andel av indexet varje bolag tar upp.

Olika aktieindexOlika aktieindexEn jämförelse mellan olika aktieindex.200220042006200820102012201420162018202002505007501 000NASDAQ 100OMXS30OMXSPIFinansdoktorn.se

Nu har du koll på vad en fond och ett index är, slår man ihop dem så får man en indexfond. Det är en fond som automatiskt följer ett index. Skulle du välja en indexfond som följer OMXS30, köper du andelar av den fonden så kommer du indirekt bli ägare i alla de företag som ingår i OMXS30. De tre största just nu är Ericsson B (7 procent), Volvo B (6 procent) och H&M B (6 procent). Skulle du lägga alla dina sparpengar i en indexfond som följer OMXS30 så kommer utveckling av dina pengar följa utvecklingen av OMXS30, men din utveckling blir något sämre än OMXS30 eftersom att fonden har en förvaltningsavgift.

Varför är indexfonder så bra?

Enkelheten
Det är väldigt enkelt att investera i en indexfond. Jag får ofta frågan "vilka aktier ska jag köpa?". Med indexfonder slipper du fundera på hur man analyserar ett företag, hur många aktier du ska köpa och framförallt vilka aktier du ska välja.

Automatisk riskspridning
Du blir indirekt ägare i många olika bolag som verkar i olika branscher och regioner.

Låga avgifter
En indexfond behöver inte betala dyra löner till olika förvaltare och rådgivare. Indexfonden följer en algoritm som handlar automatisk för att efterlikna ett index. En låg förvaltningsavgift spelar en mycket stor roll över tid. Det låter kanske inte mycket med 1 procent i avgift, men skillnaden mot 0,1  är ENORM över tid. Tittar man historiskt hur vanliga fonder har presterat jämfört med ett index, så har de flesta fonder INTE slagit sitt index. Det är väldigt svårt att slå ett index över lång tid, med en indexfond så försöker man inte slå index, man försöker istället följa det.

Indexfond eller inte?
Världens mest berömde investerare och en av världens rikaste heter Warren Buffett har sagt att indexfonder är det bästa valet för de flesta. Han har sagt att de flesta hedgefonder, aktivt förvaltade fonder med skyhöga avgifter som försöker slå index, är meningslösa då de inte lyckas över tid. Han slog vad med ett företag att en indexfond skulle ge högre avkastning än hedgefonder, efter nio år så hade indexfonden ökat i värde med 85 procent medans hedgefonderna i genomsnitt endast ökat med 22 procent.
Börja investera i indexfonder och inte hedgefonderFinansdoktorn.seIndexfond vs HedgefondUtveckling från 2008 till 2016.8,7%2,9%7,5%Fond AFond BFond CFond DFond EHedgefond(genomsnitt)Indexfond22,0%62,8%28,3%85,4%

Detta visar hur svårt det är att slå index över tid, även för hedgefonder med sina experter bakom ratten. Ingen kan förutspå framtiden. Investerar du i indexfonder så följer du en hel marknad, du kommer aldrig slå den, men du kommer samtidigt inte förlora.

Är det inte för riskabelt att investera på börsen?

Jag får ofta höra; "Att investera på börsen låter intressant, men jag har hört talas om en person som förlorade alla sina pengar på börsen", "mina föräldrar har sagt att man ska akta sig för börsen och istället investera i fastigheter" samt "Tänk så förlorar jag alla mina pengar".

Detta hör jag från mina följare ofta, många är rädda för börsen, de har hört något negativt eller i vissa fall investerat, bränt sig rejält och vågar sig därför inte tillbaka. Det är väldigt synd och jag ska förklara för dig hur man minimerar risken, det är väldigt viktigt.

Hur förlorar man pengar på börsen?

Det enda sättet man kan förlora pengar på börsen är om man köper en aktie eller fond för ett belopp och sedan säljer det för ett mindre belopp. Samma sak gäller fastigheter, skulle du köpa ett hus idag för 3 miljoner och därefter uppstår en fastighetskris och värdet på ditt hus sjunker till 2 miljoner, har du då förlorat 1 miljon? Säljer du huset för 2 miljoner så är svaret ja, men har du redan planerat för att vara långsiktig så spelar det ingen större roll, du behöver inte sälja och värdet kommer återhämta sig igen för att sedan stiga till mer än 3 miljoner.

Det är extremt viktigt att vara långsiktig när det kommer till investeringar. Behöver du dina pengar inom 4-5 år, så ska du inte investera dessa pengar på börsen. Tittar man bakåt hur börsen har utvecklats sedan 100 år tillbaka, så har börsen alltid stigit. Ju kortare spartid du har, desto större risk blir det. Låt säga att du började investera 2007, sedan inträffar finanskrisen. Det tog ca 5 år för börsen att återhämta sig, att återgå till samma nivå som 2007. Gick du in på börsen då med pengar som du behövde efter 2-3 år, då hade du varit tvungen att sälja till förlust. Investera inte pengar som du behöver inom 4-5 år. Risken att du förlorar pengar sjunker kraftigt ju längre tid dina pengar är på börsen.

Tiden är din bästa vän! Vad är sannolikheten att gå plus på din investering relativt till tiden du är investerad?

Period
Positiv
Negativ
Dag
54%
46%
Kvartal
68%
32%
1 år
74%
26%
5 år
86%
14%
10 år
94%
6%
20 år
100%
0%
Baserat på historisk data från USA-börsen, S&P 500 från 1926 till 2015.

Finns det risk att börsen kraschar helt och att alla företags aktiekurs går ner till noll? Teoretiskt ja, men skulle det inträffa så har du betydligt större problem att tänka på. Pengar skulle då tappa sitt värde och världen skulle vara i något slags domedagsscenario. Detta är alltså extremt osannolikt.

Genom att vara diversifierad, äga bolag i olika branscher och regioner så eliminerar du den bolagsspecifika risken. Skulle alltså ett av företagen som du äger via din fond gå i konkurs så kommer det knappt påverka din portfölj.

Hade du exempelvis endast ägt aktier i två olika företag och ett av dem går omkull, ja då förlorar du en stor del av ditt kapital.

Det du ska ta med dig är vikten av att investera långsiktigt, då minskar risken dramatiskt.

Läs mer om långsiktighet

När borde man börja investera?

Det är simpelt, du borde börja så fort som möjligt. Det spelar ingen roll var i livet du befinner dig. Ju tidigare du börjar, desto högre är sannolikheten för en god avkastning.

Men innan du börjar investera på börsen, så finns det TRE saker som du bör ha koll på:

Betala av skulder med hög ränta
Kreditkortsskuld, privatlån och blancolån måste du först betala ner. Det är prioritet nummer ett.

Bygg en buffert
En buffert är ett skydd mot plötsliga akuta utgifter som kan drabba dig. Storleken du behöver beror på hur pass stora akuta utgifter du kan drabbas av. Ofta räcker det med 3-6 månadslöner. Dessa pengar ska inte investeras på börsen utan ska ligga på ett konto där du snabbt kan komma åt dem.

Var långsiktig
Investera inte pengar som du kan komma att behöva inom 3-5 år. Låt säga att du är 24 år och sparar till en bostad som du tänkt köpa om 2 år. Dessa pengar ska du inte investera på börsen! Du vet aldrig om börsen plötsligt går ner, då står du där och måste ta förlusten eller skjuta upp ditt planerade bostadsköp.

Har du ordning på ovanstående tre punkter så borde du starta ett långsiktigt sparande på börsen. Tro mig, ditt framtida jag, kommer att tacka dig enormt. Tänk på att det gör jättestor skillnad om du börjar investera när du är 20 år jämfört med 25, 30 år eller senare. Ränta-på-ränta-effekten är nästan magisk.

Investera nu [Snabbguide]

Hur mycket pengar behövs för att börja investera?

Det fantastiska med dagens moderna ekonomi är att du kan börja investera med så lite som en krona. De flesta fonder har minimumgräns på 100 kronor, men det finns fonder som även accepterar 1 krona.

Uppfyller du de tre kriterierna ovan så finns det alltså INGET som stoppar dig från att börja investera i fonder.

Det är inte bara ränta-på-ränta-effekten som är viktigt här, det handlar också om att skapa en ny rutin. En rutin att investera pengar regelbundet. Börja bygg din egen pengamaskin!

Jag önskar själv att jag började investera tidigare. Dels för att ränta-på-ränta-effekten hade gjort mirakel med mina pengar, men framförallt för att jag då byggt en rutin tidigt som sannolikt bidragit till att mina regelbundna investeringar har ökat och ökat. Min pengamaskin hade idag varit flera gånger större. Jag hade pengar då, men jag hade inte kunskap om börsen och jag tänkte heller inte på att inflationen äter upp mitt sparande.

Det spelar alltså ingen roll om du inte har mycket pengar, det svåraste och absolut viktigaste steget är att du börjar investera! Det finns massa bra artiklar och verktyg som jag tagit fram här på Finansdoktorn och har du ändå frågor så tveka inte att höra av dig!

Ok, jag vill börja investera i fonder, hur gör jag?!

En snabbguide

Jag har skapat en snabbguide som hjälper dig att komma igång och börja investera, det tar max 15 minuter, gör det nu och skjut inte upp det! Vill du börja direkt så är det bara att öppna ett konto hos Avanza →.

Investera nu [Snabbguide]

Vanliga frågor [FAQ]

Genom att investera så låter du dina pengar arbeta för dig. Över tid leder det till en stark finansiell grund som skapar trygghet och frihet. Pengar som du sparar riktigt långsiktigt bör investeras för att motverka effekten av inflation. Pengar tappar värde över tid, när du investerar dina pengar i aktier/fonder så ökar de istället i värde.

Det finns inte ett rätt svar på denna frågan. Det beror på din kunskapsnivå, intresse, dina mål och hur mycket tid du vill lägga ner. Är du nybörjare och vill komma igång så är indexfonder det bästa alternativet.

Den bästa tiden var igår, den näst bästa är idag. Har du pengar som du inte behöver på minst 3-5 år så kan du med fördel investera pengarna så att de ökar i värde.

Du kan börja med så lite som 100 kronor. Det behöver inte vara mer än så. De flesta fonder har minimumnivå 100 kronor.

Vet du inte hur man gör så rekommenderar jag dig att du kollar min steg-för-steg-snabbguide: Investera nu!