Inkomster:Öka inkomsten
Dina inkomster är ofta svårare att påverka än dina utgifter. Det finns dock inget tak för hur mycket pengar du kan tjäna, medans dina utgifter begränsas av dina inkomster.
Visst är det viktigt att hålla utgifterna låga, men att öka dina inkomster är lika viktigt, men det kräver ofta mer av dig jämfört med att dra ner på utgifterna.
Det finns flera bra metoder:
- Löneförhandla
- Byt arbete
- Extrajobb
- Sidoverksamhet
- Sälj prylar
Öka dina inkomster 💰
Ett utmärkt sätt att förbättra din privatekonomi är att öka dina inkomster.
Det är endast din fantasi som begränsar dig här. Det finns oändligt med sätt som kan ge dig högre inkomster.
Några exempel:
- Löneförhandling:
Är du anställd så kan du öka din inkomst genom framgångsrik löneförhandling. - Byt arbete:
Du har som störst möjlighet att påverka din lön vid en nyanställning. - Sidoverksamhet/extrajobb:
Starta en sidoverksamhet, här finns oändligt med alternativ. - Sälj onödiga saker:
Även om det är tillfälliga inkomster så är detta ofta ett bra sätt.
Löneförhandla! 🦜
De flesta av oss är anställda och får lön varje månad. I Sverige så är det mindre accepterat att prata om sin lön, det kan enkelt leda till konflikter och det tycker vi är otäckt. Det är även vanligt att känna obehag inför det årliga lönesamtalet, eller medarbetarsamtalet. Det är dock här, på lönesamtalet som du har möjligheten till förhandling och att påverka! Få en högre lön, en högre inkomst. 🙌
Det är viktigare än vad många tror, att lyckas höja lönen. Även om det enbart är ett par hundralappar mer än det som planerades, så blir det stor skillnad över tid.
Låt säga att din chef föreslår en ökning om 500
kr / månad men att du lyckas få 800
kr efter löneförhandlingen. Det är 300
kr extra i månaden, låt säga att det blir 200
kr efter skatt, vilket blir 2 400
kr mer varje år. Har du 30
år kvar att arbeta så blir det nästan 72 000
kr mer i fickan. Dessutom så är lönepåslaget många gånger procentuellt baserat. Det blir då lite av en ränta-på-ränta-effekt, de extra kronorna du lyckas höja lönen med, kommer nästa år att öka din lön ytterligare. 💰
Om vi återgår till de 200
kr extra som du förhandlade, och istället investerar de varje månad i 30
år till en genomsnittlig ränta på 9 %
, så blir det inte 72 000 kr, då blir det 343 000
kr!
Den löneförhandlingen var väl värd mödan!
Tänk så mycket det kan bli om du lyckas höja lönen lite extra varje år. Om du investerar löneökningen år efter år, så snackar vi då om flera miljoner
!
Tips vid löneförhandling och lönesamtal:
Detta är tillfället för dig att föra fram dina synpunkter och åsikter på din löneutveckling. Du ska också få en motivering till varför du har den lön du har och få veta vad du kan göra för att påverka din lön i framtiden.
Ofta så försöker arbetsgivaren att slå ihop lönesnacket med ditt årliga utvecklingssamtal / medarbetarsamtal. Se till att boka in ett separat samtal för just lönen.
Inför lönesamtalet så ska du förbereda dig väl. Tänk på vad du gjort under året, hur har du bidragit till verksamheten och målen. Har du nya arbetsuppgifter och nytt ansvar? Utvecklat ditt sätt att arbeta? Kom med konkreta exempel. Se till så att du har bra argument som motiverar att just du bör få ett extra påslag.
Efter samtalet så ska du ha en tydlig bild av hur chefen ser på din utveckling och resultat. Hur chefen motiverar sitt förslag till ny lön och vad du kan göra till nästa år, för att höja din lön mer.
Byt arbete 🛠️
Om du känner att du verkligen förtjänar en högre lön och har bra motiveringar men ändå inte lyckas nå ett tillfredställande resultat trots ihärdiga försök via flera lönesamtal, så får du noga fundera på om det är läge att byta arbete. 👋
Detta är givetvis något som behöver tänkas igenom noggrant. Men generellt så är människan väldigt trogen sin tjänst, det är ju bekvämt att stanna kvar, man kan rutinerna och har bra kontakt med kollegor. Men vi är för fega, denna bekvämlighet hämmar oss ofta.
Tyvärr så belönas sällan trogenhet till sitt arbete. Våga säga upp dig! Se det som en ny utmaning, ett sätt att bredda dina kunskaper ytterligare eller kanske få helt nya kunskaper, lär känna nya människor, samtidigt som du får en löneökning.
Extrajobb ➕
Efter att du funderat på vilka plötsliga utgifter som kan påverka dig så går vi nu igenom några vanliga case:
Inom vissa yrken finns där möjligheter att arbeta extra, kvällar och helger. Givetvis ska man hitta balansen mellan arbete och privatliv, men finns möjligheten för att jobba extra så kan du ibland ta några extrapass. 💪
Om denna möjlighet saknas kan du själv leta efter ett extraknäck på kvällar och helger. Om du pluggar så är detta ofta ett extra bra alternativ.
Sidoverksamhet 🌐
Drömmen för många är att kunna arbeta med och tjäna pengar på sin hobby. Detta är i de flesta fallen väldigt svårt, men det beror mycket på vad för typ av hobby du har, och hur pass motiverad och flitig du är. 🦁
Sitter du kanske på speciell kunskap eller har en unik talang som skulle kunna generera inkomster? Du kan sälja det du gör eller starta workshops och utbildningar och lära upp andra. Eller kanske hyra ut dig själv som konsult eller föreläsare.
Att starta företag idag är väldigt enkelt. Du kan även ta hjälp av diverse appar för att smidigt sköta bokföring, fakturering och dylikt.
Vissa drömmer om passiva inkomster, att utveckla/skapa något som i framtiden genererar inkomst utan att du behöver göra särskilt mycket. Passiva inkomster kräver dock oftast väldigt mycket arbete initialt, som en investering. Men i längden är det en fantastisk inkomstkälla!
Exempel, passiva inkomster: Skriv böcker, sälj onlinekurser, starta en Youtube-kanal, start en hemsida som säljer andra företags produkter eller använd annonslänkar, blogga, eller bli en influencer inom ditt område. 💰
Sälj onödiga prylar 🕹️
Du har garanterat en hel del prylar som bara ligger och skräpar. Prylar som tidigare haft ett värde för dig men som inte längre uppfyller dina behov.
De är utmärkta för att säljas online. Det gäller bara att få tummen ur arslet och göra det! Detta kan ge dig en fin inkomstboost. 💥
Finansdoktorns inkomster 👨⚕️
Min huvudsakliga inkomstkälla är mitt vanliga arbete som läkare. En väldigt stor hobby är webbutveckling men även privatekonomi och investeringar. 📈
Jag funderade flitigt under 2018 på att börja med en sidoverksamhet. Eftersom jag redan var aktiv via sociala medier, där jag framförallt bidrar med att lägga upp intressanta tabeller och grafer om investmentbolag, så landade det hela i att jag skulle försöka starta en hemsida. En finansportal där jag ska dela med mig av mina kunskaper men även för mig själv att följa min privatekonomi & investeringar.
Finansdoktorn AB
I januari 2019 startade jag Finansdoktorn och började samtidigt utveckla hemsidan. Under 2020 startade jag mitt första aktiebolag. Detta är för mig en fantastiskt rolig hobby och förhoppningsvis kan jag fortsätta hjälpa fler till en trygg ekonomi samtidigt som jag kan förbättra min egen ➕
Webbkonsult
Utöver detta så har jag även uppdrag som konsult där jag hjälper företag med Excel och webbutveckling. 🌐
Fler artiklar
Välj rätt mäklare
ISK eller KF?
Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!
Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.