Bokrecension: Världens 99 bästa investerare

"The secret to success in any field is to find what successful people do, think about and act on, and do the same"

En perfekt bok för dig som vill läsa om hur världens bästa investerare gör och deras råd till framgång på börsen.

Författare: Magnus Angenfelt

Inledning

Med citatet ovan, inleder Magnus Angenfelt sin bok "Världens 99 bästa investerare - hemligheterna bakom framgångarna."

Magnus Angenfelt är civilekonom och före detta journalist som har arbetat över 20 år i finansbranschen, som topprankad analytiker och sedan medgrundare och vd för den globala hedgefonden Manticore.

I boken 🡕 får du reda på hur de mest framgångsrika investerarna i världen gjort för att nå sin framgång.

Två-tre sidor om varje enskild investerare, 99 stycken!

Finansdoktorns betyg

Nybörjarvänlighet

Personligen tycker jag att boken lämpar sig till nybörjaren men även den lite mer erfarne. Visst, en del investerarer går in på detaljer avseende sina strategier och råd, detta kanske inte är optimalt som en ren nybörjarbok men jag tycker att boken ger en sådan fin bredd, så många olika strategier, att den lämpar sig perfekt för den som själv kanske inte har funnit sin egen strategi ännu.

Lättläslighet

Angenfelt använder ett enkelt, lättläst språk. Boken är byggd på ett sätt som gör det mycket enkelt att sporadiskt läsa. Varje kapitel är endast 2-3 sidor och uppdelat på ett systematiskt sätt som gör det väldigt enkelt. På några ställen förklaras dock inte mer komplexa termer, men de är fåtal.

Struktur & Innehåll

Detta är en unik bok. Den inleder med förord och Angenfelt beskriver därefter hur han gått tillväga för att skriva denna bok. Hur han samlat informationen, gallningsprocessen etc. Därefter nästan 300 sidor med information om de 99 investerarna. Magnus har strukturerat upp allt väldigt bra som du själv kan se i exemplet ovan.

Kunskapsvärde

Ett hav av kunskap. Jag har själv läst boken flera gånger eftersom att den är så kompakt med goda råd och insikter att det blir svårt att komma ihåg allt. En perfekt bok att ha i bokhyllan och ta fram vid behov.

Sammanfattning

I boken Världens 99 bästa investerare : hemligheten bakom framgångarna 🡕 har Magnus strukturerat upp varje personkapitel på ett smidigt sätt. Deras personliga insikter & råd, födselort, utbildning, karriär, investeringsstrategi, och övrigt. Man får även en snabb överblick över investerarnas årliga avkastning, antal år, och hur deras jämförelseindex presterat (benchmark).

Man ser tydligt att det inte bara finns en väg att gå för att nå rikedom via investeringar, många av personerna i boken har byggt förmögenheter genom att i princip göra tvärtom den andra.

Namn som Buffett, Faber, Fisher, Graham, Livermore, Lynch, Munger, O'Shaughnessy och Wahlroos för att nämna några. Du får läsa vad som har fungerat rent praktiskt - inte bara teoretiskt.

Min rekommendation

Boken ger dig en snabb överblick av det absoluta toppskiktet. Personliga insikter och råd, investeringsstrategier och karriärer. Se till att ha en överstrykningspenna redo, boken är fullpackad med goda råd och du kommer behöva gå tillbaka och läsa om godbitarna flera gånger.

Rekommendation:

Bra köp

Innehåll

Ett exempel

Jesse Livermore

Årlig avkastning: 55 % årligen under 37 år.

”Aktier är aldrig för dyra för att inte köpas eller för billiga för att inte säljas." - Jesse Livermore

Livermore's råd:

◼️ Agera aldrig på tips.

◼️ Köp aldrig en aktie bara för att den fallit från sin toppnotering

◼️ Om en aktie ej reagerar normalt, rör den ej. Vet du inte vad felet är kan du inte veta åt vilket håll den kommer gå.

◼️ Skyll inte dina förluster på marknaden. Öka aldrig exponering i en förlorande position.

◼️ Aktier är aldrig för dyra för att inte köpas eller för billiga för att inte säljas.

◼️ Efter den inledande transaktionen ska du inte göra någonting förrän du går plus på affären.

◼️ Sälj alltid förluster, behåll alltid vinster.

◼️ Ifrågasätt aldrig marknaden. Försök inte vinna tillbaka förluster. Avbryt medans det fortfarande är små förluster.

◼️ Det finns bara en sida av aktiemarknaden och det är inte köpsidan eller säljsidan utan den rätta sidan.

◼️ Spekulantens huvudfiende är den egna tristessen.

◼️ Man måste tro på sig själv och sitt omdöme om man vill försörja sig på detta spel.

◼️ Tjurar (optimister) och björnar (pessimister) tjänar pengar, men grisar slaktas.

◼️ Marknaden har aldrig fel. Däremot åsikter.

Född: Shrewsbury, USA 1877. Avliden 1940.

Utbildning: Hoppade av high school.

Karriär: Lämnade bondgården som 14-åring, liftade till Boston och fick jobb på investmentbanken Paine & Webbers mäklerikontor. Började handla på prisfluktuationerna. Efter 2 år slutade han för att handla helt på egen hand. Som 20-åring flyttade han till New York för att handla på aktie- och råvarumarknaden.

Investeringsstrategi: Livermore var en autodidakt spekulant och trader som skapade sin egen investeringsstrategi och handlade med egna pengar. Han fokuserade på att fånga de stora rörelserna, försiktigt rida de stora trenderna över tid och inte handla varje minut. Han blev den förste "trendföljaren", långt innan termen existerade. Den kanske viktigaste innovationen var hans arbetsfilosofi att öka storleken på en position när den gick i rätt riktning och realisera förluster så fort de uppkom. Därutöver tog han överraskande positioner baserade på fundamental värdering av företag och makroanalys. Livermore såg varje misstag som en möjlighet att lära sig och förbättra strategin, eller som han själv uttryckte det: "Det finns inget som att förlora allt du har i världen för att lära dig vad du inte ska göra. Och det är inte förrän du lärt dig hur du ska göra för att inte förlora pengar som du kan börja lära dig hur du ska göra för att tjäna pengar. Om du förstod detta börjar du lära dig".

Övrigt: Livermore är den mest legendomspunne och troligen den störste aktiespekulanten någonsin. Han bar smeknamnet "den störste pessimisten på Wall Street". Efter 1929 uppskattades hans förmägenhet till 100 miljoner US-dollar, eller över två miljarder US-dollar i dagens penningvärde. Om vi antar att han startade med några dollar, uppgår avkastningen till mer än 55 % per år i 37 år. Han var känd för sitt minne och sin matematiska skicklighet men också för att vara en hemlighetsfull ensamvarg som inte gillade distraktioner. Livermore var ingalunda en perfekt trader och han gick i konkurs minst två gånger, enligt honom själv eftersom han ignorerade sina egna regler. Vid 63 års ålder begick han självmord efter att ha varit svårt deprimerad under flera år.

Min rekommendation

Boken ger dig en snabb överblick av det absoluta toppskiktet. Personliga insikter och råd, investeringsstrategier och karriärer. Se till att ha en överstrykningspenna redo, boken är fullpackad med goda råd och du kommer behöva gå tillbaka och läsa om godbitarna flera gånger.

Rekommendation:

Bra köp