Bokrecension: Rich Dad Poor Dad

Detta är en tidlös bok för dig som vill bli framgångsrik och lära dig mer om ekonomisk smarthet.

Hur tänker många av de framgångsrika om pengar? Genom att ändra hur du tänker kan du nå gränslös framgång.

En bok du bara måste läsa.

Författare: Robert Kiyosaki 🡕

Inledning

Boken Rich Dad, Poor Dad 🡕 är skriven av amerikanen och entreprenören Robert Kiyosaki. Genom ett berättarperspektiv skriver han om de kunskaper och erfarenheter han lärt sig genom åren från sina två pappor. Han urskiljer den starka kontrasten mellan de två fädernas ideologi om pengar.

"Poor Dad" är hans biologiska far och tänker som majoriteten av oss människor när det kommer till ekonomi och pengar. "Rich Dad" är barndomskompisens far och här får du ta del av ett väldigt annorlunda, men smart, sätt att tänka kring pengar.

Boken kan stundstals upplevas något hård då Kiyosaki är väldigt rak och trubbig.

Finansdoktorns betyg

Nybörjarvänlighet

Innehållet i boken riktar sig framförallt till nybörjaren, men även de som besitter lite mer privatekonomiska kunskaper kommer att ha nytta av innehållet. För att nå framgång finansiellt behöver du bli ekonomiskt smart, detta får du lära dig i denna boken.

Lättläslighet

Själv läste jag den engelska versionen och utgår därför helt och hållet ifrån den. Boken finns dock översatt på svenska 🡕. I det stora hela så är det en mycket lättläst bok, tog inte många timmar att plöja igenom. Språket flyter på, den är skriven för allmänheten och inte en liten komplex niche.

Struktur & Innehåll

Strukturen är väldigt bra, och han håller en röd tråd i princip igenom hela boken. Jag är säker på att denna boken är väldigt givande för fler än mig själv. Den ger många bra råd genom praktiska exempel. Boken är även stundtals ganska rolig, berättelserna om när han var liten och stötte på problem efter problem.

Kunskapsvärde

Rich dad, Poor dad är en bok som kommer få dig att tänka om, och agera annorlunda, med dina pengar. Du får goda verktyg som låter dig ta kontrollen över din finansiella framtid. Den ger en inblick i hur de rika hanterar sina pengar, investera i tillgångar, undvik dåliga skulder, lär dina barn så de kan förbereda sig för kommande utmaningar men även se och våga ta möjligheterna.

Sammanfattning

Den biologiska fadern, poor dad, är välutbildad, disputerad och studerat på en rad olika universitet. Denna far har dock begränsad kunskap om finansiell smarthet, han är fast i ekorrhjulet, har höga inkomster men även höga utgifter. Han såg oftast på pengar som något negativt. Mindset:

"Love of money is the root of all evil" - Poor Dad

Den andra pappan, barndomsvännens fader, rich dad, hoppade av skolan i ung ålder, men gick sin egen väg och blev väldigt framgångsrik. "Rich dad" lärde lille Robert hur man tar sig fram genom livet på ett helt annat sätt, med armbågarna får man knuffa sig fram, men även genom att tänka smart och ha mod att ta svåra beslut. Den rika pappan såg pengar som något positivt. Mindset:

"Lack of money is the root of all evil" - Rich Dad

Boken är enkel att följa, den ger konkreta exempel så att du enkelt lär dig förstå kassaflöden, hur man bygger upp tillgångar och även lär sig från sina misslyckanden.

Jag vill dock ge er en liten varning, boken kan stundtals upplevas provocerande, men detta får dig även att stanna upp och själv fundera lite djupare kring en rad viktiga punkter.

◼️ Arbetar du främst för pengarnas skull eller för din personlig utveckling?

◼️ Vill du fortsätta snurra i ekorrhjulet?

◼️ Hur ser dina egna tillgångar ut? Eller har du mest skulder?

◼️ Tar du risker eller spelar du oftast det säkra kortet?

◼️ Besitter du en god finansiell smarthet?

◼️ Ger skolan dig verkligen rätt verktyg för att lyckas?

Boken Rich Dad, Poor Dad 🡕 var en av de första finansböcker jag själv läste, detta är jag idag väldigt glad över. Den la grunden för mitt sätt att hantera min privatekonomi men den gav mig även en förståelse och mod att våga, en riktig ögonöppnare!

Min rekommendation

Sammanfattningsvis en mycket bra bok som ligger mig själv varmt om hjärtat, perfekt för dig som vill lära dig mer om "ekonomisk smarthet" och med detta ta ett rejält kliv närmare din framtida förmögenhet! Passar såväl nybörjaren men även den lite mer erfarne.

Rekommendation:

Starkt köp!

Innehåll & Handling

Lär dig manövrera dina tankar.

Tänker du ofta "detta har jag inte råd med", så begränsar du dig, du förhindrar dig själv från att bli kreativ.

Fråga dig själv istället; "hur kan jag få råd med...", "hur gör jag...". Detta låter dig istället finna lösningar. Lär dig manövrera dina tankar, att istället för "jag kan inte", så tänker du "hur kan jag".

Som ett exempel, så berättar författaren hur han som liten arbetade gratis i en affär, ägaren till affären var "Rich Dad". Robert arbetade gratis i utbyte mot rådgivning, Rich Dad's rådgivning. Genom att arbeta gratis så lärde Robert sig att hantera både rädsla och begär. Han kom på hur han vid sidan av arbetet kunde tjäna pengar, genom att sälja gamla serieböcker.

Ta risker, få kunskap och erfarenhet.

Mr Kiyosaki skriver att rika människor ofta tar risker eftersom att de även hittar möjligheterna som kommer och går under livets gång, dessa risker kan leda till rikedomar.

Robert tog en risk med sin första investering, en liten andelsfastighet för $18.000 på Hawaii. Månadsvinsten var initialt bara $25 i månaden. Det viktigaste med denna affären var kunskapen han fick, därefter lärde han sig mer och mer efter varje ny investering.

Va därför inte rädd för att ta en beräknad risk som kan öka din finansiella kompetens och så småningom leda till rikedom.

Arbeta för att bygga kunskap inom områden som ger dig mervärde resten av livet.

Robert skriver även att man inte ska arbeta för pengarnas skull utan för din egen personliga utveckling. Han poängterar vikten av att öka kompetensen inom fyra nyckelområden; försäljning, marknadsföring, kommunikation och ledarskap.

"Have money work for you! Acquire assets, not liabilities." - Robert Kiyosaki

Bli en finansiellt bildad person

Kiyosaki understryker att detta är den enskilt viktigaste punkten för att du själv ska lyckas bygga upp en stark grund.

Han skriver att vårt utbildningssystem lär oss att arbeta för pengar, men lär oss inget om hur man behåller eller tar hand om pengarna. Att vi borde få lära oss om hur man skapar en förmögenhet, proceduren som leder oss till ekonomiskt oberoende.

”Intelligence solves problems and produces money. Money without financial intelligence is money soon gone.” - Robert Kiyosaki

Sköt ditt eget, var fokuserad

Robert beskriver att en individ bör fokusera på slutmålet. Att försöka komma på olika sätt som kan leda till finansiell frihet. Att initialt leta efter möjligheterna eller investera dina pengar i tillgångar som genererar ett starkare kassaflöde åt dig.

”It's not how much money you make, but how much money you keep, how hard it works for you, and how many generations you keep it for.” - Robert Kiyosaki

Lär dig hur mer om skattesystemet

Nu skriver Robert om det amerikanska skattesystemet och företagande. Här finns dock en hel del godbitar även för en Svensk att roffa åt sig.

Han beskriver hur företagen betalar skatt. De tjänar först pengar, därefter använder de pengarna, och slutligen betalar skatt på det som återstår.

En person med ett vanligt arbete får skatta först, och därefter möjligheten att spendera sina pengar. Detta kan låta orättvist men genom att du lär dig mer om skattesystemet och företagande, så finns det smartare sätt att hantera skatten. Skatteplanering är ett laddat ord, men det betyder egentligen bara att man aktivt planerar för att betala låg skatt. Det är i sig själv inte olagligt; den syftar till att under gällande lagar betala så lite som möjligt i skatt. Genom att lära sig mer om detta, samt bokföring, investeringar, lagar och marknader så kan man optimera vinsten efter skatt.

Kontrollera dina känslor

Robert understryker hur vi människor alltid låter oss påverkas av fem inre egenskaper. Rädsla, cynism, lathet, dåliga vanor och arrogans. Det spelar en mycket stor roll hur vi, varje enskild människa, hanterar dessa egenskaper.

Var inte för pessimistisk, himlen kommer inte falla ner. Överflödig optimism är heller inte bra.

Du ska istället försöka balansera dina känslor och fokusera på dina finansiella mål och framgång. Ett vältränat sinne kommer ta dig betydligt längre än ett kortsynt, cyniskt dito. En helt klart läsvärd bok! 🡕

Min rekommendation

Sammanfattningsvis en mycket bra bok som ligger mig själv varmt om hjärtat, perfekt för dig som vill lära dig mer om "ekonomisk smarthet" och med detta ta ett rejält kliv närmare din framtida förmögenhet! Passar såväl nybörjaren men även den lite mer erfarne.

Rekommendation:

Starkt köp!