Bokrecension: Investera i investmentbolag

En bok som helt och hållet handlar om investmentbolag.

Svenska investmentbolag har överpresterat övriga börsen historiskt. En genväg till överavkastning?

Ta rygg på de stora maktfamiljerna, låt ett team av experter förvalta dina pengar.

Författare: Marcus Fridell 🡕

Inledning

Bygg en förmögenhet : Investera i investmentbolag, publicerad 2018, är skriven av Marcus Fridell. Fridell är, förutom författare, civilekonom med en bakgrund som aktiemäklare och aktieanalytiker hos Nordea.

Jag älskar personligen investmentbolag och har därför en portfölj helt dedikerad till detta, du kan se utveckling och innehav av investmentbolagsportföljen här.

Svenska investmentbolag är favoriter hos både nybörjare och mer erfarna investerare. Detta är ingen slump, att äga investmentbolag har en rad tydliga fördelar som Marcus tar upp i denna boken. 🡕

Finansdoktorns betyg

Nybörjarvänlighet

”Bygg en förmögenhet – Investera i investmentbolag” lämpar sig främst till de som redan besitter lite kunskaper om aktier. Jag är dock säker på att en nybörjare skulle få med sig bra med kunskap efter att ha läst boken.

Lättläslighet

Fridell gör flera delar av boken väldigt lättbegriplig genom sitt sätt att beskriva saker. Han drar tydliga liknelser och visar konkreta exempel.

Struktur & Innehåll

Boken har en tydlig struktur. Tre huvuddelar med en logisk följd. 1) Vad är ett investmentbolag? 2) Att investera i investmentbolag. 3) Lär känna investmentbolagen. Marcus använder en trevlig pedagogik. Ett minus är den begränsade informationen om utländska investmentbolag.

Kunskapsvärde

När du läst färdigt boken kommer du ha en väldigt bra koll på de svenska investmentbolagen. Allt från hur de grundades till hur de ser ut idag. Du kommer lära dig om relationen mellan substanvärdet och marknadsvärdet, de är ständigt i obalans vilket leder till att bolagen handlas till antingen rabatt eller en premie.

Sammanfattning

Bygg en förmögenhet : Investera i investmentbolag 🡕 är en bok på dryga 200 sidor där du kommer lära dig ingående vad ett investmentbolag är, hur de uppstod och skillnaden mellan en fond. Du kommer få väldigt nyttig information om att investera i dessa bolag och i slutet av boken kommer du få lära känna varje svenskt investmentbolag lite mer ingående. Marcus skriver även kort om utländska investmentbolag. Du kommer även lära dig allt om fenomenet substansrabatt och vilka fördelar detta innebär för dig som investerare.

Att investera i investmentbolag har en hel del fördelar:

◼️ Automatisk riskspridning
Ett investmentbolag äger aktier och förvaltar oftast aktivt de bolagen de har i sin portfölj. Likt en fond fast mer koncentrerad (färre innehav).

◼️ Sannolik överavkastning
Historiskt så har investmentbolagen i princip alltid slagit börsen med breda marginaler.

◼️ Ofta substansrabatt
När du betalar mindre för korgen av aktier, än vad det hade kostat dig att köpa varje aktie separat.

◼️ Professionell förvaltning
Till en billig avgift.

Min rekommendation

En välskriven bok som ger dig en bred kunskap om de svenska investmentbolagen. Du får praktiska anvisningar och hänvisningar till detaljerade uppgifter om de större bolagen. Jag skulle vilja påstå att de flesta portföljer skulle må bra av ett par stora investmentbolag som grund.

Rekommendation:

Köp