Bokrecension: Bli grymt rik på aktier

En bok för dig som vill börja investera direkt i aktier. Följer du råden i denna boken så kommer du med stor sannolikhet bli en framgångsrik investerare.

Författare: Anders Haskel 🡕

Inledning

Som Haskel själv beskriver sig på twitter: En slags aktieexpert, efter mer än 30 års erfarenhet. Krönikör. Författare. Styrelseledamot MedicPen (Spotlight).

Detta är en bok 🡕 för dig som är intresserad av att börja investera direkt i aktier men inte känner sig bekväm eller vet hur du ska tänka innan du väljer aktier. Genom långsiktighet och tålamod kan du tjäna stora pengar på dina aktieinvesteringar.

Haskel skriver om hur du tänka inför ett aktieköp, hur du bygger en balanserad portfölj som kommer ge dig en god avkastning. Du kommer få lära dig grunderna i hur Haskel analyserar och värderar bolag. Hur du hittar de bra bolagen och undviker de dåliga.

Finansdoktorns betyg

Nybörjarvänlighet

Bli grymt rik på aktier passar främst till dig som vill börja investera i aktier men känner att du inte har tillräcklig koll på spelplanen. Det är kanske inte en klockren förstabok men väl en mycket god andra/tredjebok!

Lättläslighet

Anders skriver på ett lättläst sätt, det är enkelt att förstå och följa med i boken. Boken saknar dock en gedigen ordlista där man enkelt kan slå upp specifika ord och termer som man kanske har svårt att begripa.

Struktur & Innehåll

Haskel har lyckats bra med strukturen. Boken är uppdelad i sju delar. 1) Långsiktighet - ränta på ränta, mål, risk och chans. 2) Vägen till framgång - en konsekvent disciplinerad strategi. 3) Hitta rätt aktier. 4) Tolka informationen. 5) Företagens finanser och utdelningsförmågor. 6) Psykologiska fallgropar. 7) Portföljhantering, riskhantering och konsten att sälja. Innehållet var vad jag förväntade mig efter att ha läst sammanfattningen på baksidan, inga direkta överaskningar.

Kunskapsvärde

När du läst denna boken kommer du få en stabil grund att fortsätta bygga vidare på. Sedan kan du börja applicera innehållet rent praktiskt och jag är säker på att du kommer känna dig mer trygg med dina aktieplaceringar. Boken berör dock endast grunderna och om du önskar att dyka djupare så kommer du behöva läsa en mer avancerad / nischad bok.

Min rekommendation

En bra bok för den som vill börja, eller har nyligen börjat investera i aktier. Genom att läsa noggrant och följa råden så kommer du högst sannolikt bli en framgångsrik investerare på sikt!

Rekommendation:

Bra köp

Sammanfattning

Haskel ger dig mycket konkreta råd och vägledning till hur du bygger upp en välbalanserad portfölj. Här kan du se några av de råd som han tar upp i boken:

◼️ Ha ungefär 10 aktier för att sprida riskerna tillräckligt.

◼️ Sprid även riskerna genom att investera i olika branscher.

◼️ Aktierna du väljer bör ha goda förutsättningar för att nå ditt avkastningsmål.

◼️ Du bör undvika små innehav.

◼️ Behåll en lämplig mix fortlöpande.

◼️ En framgångsrik försäljning kräver två beslut. Dels beslutet att sälja, men även att hitta en värdig ersättare.

◼️ Lär dig hantera de psykologiska utmaningarna.

◼️ Undvik att bli girig när börsen är på topp och kontrollera din rädsla när den faller.

Författaren går även igenom vanliga psykologiska fallgropar som du bör ha koll på och undvika.

◼️ Ha tålamod.

◼️ Undvik kortsiktiga placeringar och överdriven portföljaktivitet.

◼️ Slarva inte med din analys.

◼️ Lev i nuet och inte det förgångna.

◼️ Behåll en lämplig mix fortlöpande.

◼️ Tro inte att det kommer bli enkelt.

◼️ Undvik att följa flocken.

◼️ Undvik att låta känslorna styra.

◼️ Var försiktig med prognoser.

◼️ Kom över spärren och våga sälja.

Haskel behandlar flera, enligt mig, riktigt bra punkter för att du ska öka dina sannolikheter att lyckas på börsen:

◼️ Att gå igenom sin portfölj, fatta beslut om köp och försäljningar, när marknaden är stängd. Detta låter dig sova på saken och du undviker förhastade beslut.

◼️ Om du idag skulle bygga om hela din portfölj, skulle den då se likadan ut?

◼️ Se till att hitta och jobba efter en strategi där du känner dig bekväm och i förväg valt bort sådant som inte passar in i din strategi. Detta hjälper dig att undvika många misstag, som att köpa tillgångar som lockar men egentligen inte passar dig.

Bli grymt rik på aktier 🡕 var en av de första aktierböcker jag läste, det är kanske inte den första boken om aktier som jag hade läst, men helt klart läsvärd!

Min rekommendation

En bra bok för den som vill börja, eller har nyligen börjat investera i aktier. Genom att läsa noggrant och följa råden så kommer du högst sannolikt bli en framgångsrik investerare på sikt!

Rekommendation:

Bra köp