En riktigt bra förstabok för den som vill lära sig mer om privatekonomi, olika sparformer samt pensionssparande!
Författare: Per H. Börjesson 🡕
Börjesson är sedan 1986 VD och huvudägare av Investment AB Spiltan och har bred erfarenhet från familjeföretag, onoterade aktier och kapitalförvaltning.
Detta är en perfekt "förstabok" för den som vill få ordning på ekonomin och komma igång med att börja investera i olika tillgångar.
Per varnar dig för de klassiska misstagen och ger dig en mycket god insikt i hur bankerna försöker tjäna pengar på dig och hur du på bästa sätt undviker detta.
I slutet av boken 🡕 så har Börjesson sammanfattat en rad enkla principer, följer man dessa så kan alla svenskar bli miljonärer. Här är ett kort sammandrag av dessa principer:
◼️ Börja varje månad med att spara minst 10 % till dig själv.
◼️ Att köpa en bostad är ofta den bästa långsiktiga placeringen man kan göra.
◼️ Ränta-på-räntaeffekten är världens åttonde underverk och gör att långsiktigt sparande ger otroligt stora avkastningar.
◼️ Långsiktigt sparande gör man genom att köpa och behålla aktie- och fondplaceringar och låta dem växa precis som om man skulle plantera träd i en skog.
◼️ Var försiktig med att lyssna på mäklare och rådgivare.
◼️ Studera de olika sparformerna som finns tillgängliga och välj bort dem som har höga kostnader och är komplexa.
◼️ Minst en gång om året bör du gå igenom din personliga totalekonomi och studera hur din personliga resultaträkning varje månad ökar din personliga balansräkning.
Per skriver bland annat om hur finansbranschen tjänar pengar på att göra enkla saker komplexa. Boken utbildar dig så att du kan ta egna beslut om hur man väljer finansiella produkter. Han skriver om vikten av ett gott finansiellt självförtroende.
En strålande, lättläst bok för nybörjaren. Perfekt förstabok för den som vill få ordning på ekonomin och samtidigt börja investera i tillgångar. Boken avväpnar läsaren mot investeringar (olika instrument och produkter) och den ökar ditt finansiella självförtroende.
Rekommendation:
Bra köp
I den första delen av totalt fyra, så ger Börjesson konkreta privatekonomiska råd, hur man ska göra för att bygga upp en förmögenhet. Han förklarar vikten med regelbundet sparande, "10 % till dig själv först". Han tar upp fördelarna med att äga en egen bostad. Per förklarar hur man använder ränta-på-ränta-effekten för att bli miljonär. Varför man ska köpa och behålla aktier och fonder i ett långsiktigt sparande. Att man ska vara försiktig med att lyssna på mäklare och rådgivare i finansbranschen. Han nämner även kort hur vi alla kan bli rikare samt att tiden är vår viktigaste resurs.
Här ger Börjesson handfasta, konkreta råd om vilka sparformer man skall välja. Han skriver tydligt vad han själv tycker, ”JA” eller ”NEJ”, och förklarar varför. Raka besked! Denna delen är mycket nyttig för er som nyligen fått upp intresset för investeringar. Det är en djungel med olika sparformer, men lyssnar man på Börjesson så finns det endast ett fåtal som skall användas.
De sparformer som tas upp är följande: Ränteplaceringar, amorteringar på egna lån, aktieindexobligationer, generationsfonder, hedgefonder, egna börsaktier, egna onoterade aktier, indexsparande, "aktiva" fonder som följer index, aktiva fonder som verkligen försöker slå index, regionala fonder, fond-i-fondkoncept, fond och kapitalförsäkringar samt utländska aktier.
Börjesson tar därefter upp olika former av pensionssparande. Han tar upp traditionell pensionsförvaltning, ISK-sparande, tjänstepensioner samt PPM-sparande.
Per skriver ett stort konkret "NEJ" till traditionella pensionsförvaltningar, istället blir det ett stort frågetecken. I brödtexten så skriver han dock att det är viktigt att avsluta sparandet i traditionella pensionsförsäkringar så att man inte får betala skatt två gånger. Dessutom nämns flertalet andra nackdelar som exempelvis; politisk risk, höga kostnader, inlåsning av pengarna till 55 års ålder. För att avsluta en sådan försäkring kan man ta ut fribrev.
Efter att Börjesson har gått igenom vad som krävs för att bygga upp ett kapital och studerat vilka sparprodukter du skall välja måste du ta fram din egen personliga totalekonomi. Problemet för många är dock att det står "0" på lönekontot i slutet av varje månad. Ett annat stort problem är att rådgivare och säljare endast fokuserar på sina egna kompetensområden, ingen tar sig tid att ge dig en totalbild av din personliga ekonomi eftersom att det tar för mycket tid som inte genererar någon försäljning.
Därför måste man minst en gång årligen göra en sammanställning över hur den personliga ekonomin ser ut, vad man har för tillgångar och skulder, samt vad man har för kostnader och avkastning i kapitalförvaltningen.
Börjesson ger därefter konkreta exempel för hur en personlig totalekonomi kan se ut, han går igenom olika personers balansräkningar och skriver vad han själv tycker, om något behöver ändras och isåfall varför.
"Så här kan alla svenskar bli miljonärer" 🡕 avrundas med en hel del läsarfrågor som Börjesson samlat på sig genom åren. Han har gjort så att han besvarar en fråga som berör varje kapitel i boken. Totalt 25 st frågor med svar.
Avslutningsvis så får du ta del av en sammanfattning (se min korta sammanfattning ovan) samt en ordlista och referenser.
En strålande, lättläst bok för nybörjaren. Perfekt "förstabok" för den som vill få ordning på ekonomin och samtidigt börja investera i tillgångar. Boken avväpnar läsaren mot investeringar (olika instrument och produkter) och den ökar ditt finansiella självförtroende.
Rekommendation:
Bra köp