Ekonomiskt oberoende:Hur blir man fri?
Vad är ekonomisk oberoende? Kan du bli fri och isåfall, hur gör man?
Ekonomisk frihet innebär egentligen att dina passiva inkomster, inkomster som du ej aktivt arbetar för genom exempelvis ett 8-17 arbete, täcker alla dina utgifter.
Du är då inte beroende av ett vanligt arbete utan kan göra precis vad du vill med din tid.
Fördelarna med att bli ekonomiskt oberoende 🌳
Det hela kokar egentligen ihop till att ta kontrollen över och äga den dyrbaraste resurser vi har, nämligen tiden. Inga pengar i världen kan köpa mer tid ⏳. En sekund är en sekund, vem du är eller hur pass förmögen du är, spelar ej roll.
Oavsett vad du har för mål, så kan denna artikel inspirera och motivera dig till att ta din ekonomi till nästa nivå.
Fördelarna med ekonomisk frihet:
- Äga tiden:
Tiden är det mest dyrbara vi har, att själv få styra över den är en enorm lyx. - Tid till det viktiga:
Äger du tiden så kan du själv välja hur du vill fördela den. Mer tid till det som betyder mest för just dig. Tid till familjen, vänner och dig själv. - Välj ditt "arbete":
Välj hur och vad du vill arbete med. Kanske vill du gå ner i tid, sluta helt eller göra något helt annat? En hobby som du ej tjänar pengar på, men som du brinner för. Ditt val kommer då inte påverkas av ett visst lönekrav.
Det som krävs för att bli ekonomiskt oberoende är högst individuellt. Först av allt måste du ha ett mål.
Vad är ditt mål? 🕊️
Ditt personliga mål är avgörande.
Vi har alla olika mål i livet. Alla vill inte sträva efter total ekonomisk frihet, ditt mål är kanske att kunna arbeta deltid men med bibehållen inkomst. Eller att kunna ta ledigt ett visst antal månader varje år för att resa och leva extra gott.
Oavsett vad du har för mål, så kan denna artikel inspirera och motivera dig till att ta din ekonomi till nästa nivå.
Det kan idag vara svårt att föreställa sig vad man kommer önska om 10, 20 eller 30 år. Hur vill man leva då? Bygger du upp en egen pengamaskin så öppnar du möjligheterna, oavsett vad du vill i framtiden så behöver du bygga en grund, gärna en grund som ger dig friheten att välja vad du vill. 🌴🏖️🌴
Vad krävs för att nå dit? 🔥
För att nå ekonomisk frihet behöver du tillgångar som passivt genererar tillräckligt stora inkomster för att täcka alla dina utgifter och samtidigt se till att din "pengamaskin" inte slockar.
Mängden kapital för att uppnå detta beror helt och hållet på storleken av dina utgifter. Ju högre utgifter du har, desto mer pengar behöver din pengamaskin spotta ut.
Du kan själv räkna ut hur stort kapital du behöver för att uppnå ekonomisk frihet. Den vanligaste metoden är med hjälp av den så kallade 4%-regeln.
Vad är 4%-regeln? 🔢
4%-regeln innebär att när du uppnår ett kapital på 25 gånger din årsutgift, så kan du helt och hållet leva på ditt kapital. Då kan du årligen plocka ut ett års utgifter, alltså 4 %
(1/25) för att sen leva på detta under året.
Hur fungerar det?
Genom att du placerat ditt kapital på börsen, så kommer avkastningen du får därifrån kompensera för dina uttag och inflationen.
Hur mycket pengar behöver du?
Du behöver veta hur mycket pengar du vill leva på under ett år. Vill du exempelvis leva på 20 000 kr
per månad så multiplicerar du det bara med 12
. Sen slänger du bara in det i formeln nedan.
Formel för att räkna fram hur stort kapital som behövs.
Exempel
Totala månadsutgifter: 20 000
kr.
Årliga utgifter: 20 000
× 12
=240 000
kr.
Metod 1: 240 000 ÷ 0,04
=6 000 000
kr
Metod 2: 240 000 × 25
=6 000 000
kr
6 MILJONER KRONOR? Det låter galet mycket – kanske du tänker. Ja det är mycket pengar, men om du läst min artikel om ränta på ränta så förstår du att det faktiskt är fullt möjligt.
Hur stor avkastning behöver du?
Om du varje år plockar ut 4 %
av kapitalet, så kan man lätt tro att en avkastning om 4 % är vad som krävs.
Tyvärr är det inte så enkelt. Din pengamaskin behöver förses med bränsle för att inte slockna. Inflationen äter nämligen upp värdet av dina pengar. Du får inte lika mycket för en hundralapp idag som för 10 – 20 år sedan. Priserna stiger (inflation) 💸. Skulle din pengamaskin producera 4 % avkastning årligen, så kommer ditt kapital inte kompensera för inflationen. Dina årligen utgifter kommer nämligen att öka. Riksbankens inflationsmål är 2 %
.
Om du ska leva på 4 % av kapitalet varje år, så behöver din pengamaskin producera åtminstone 6 % avkastning årligen. Gärna mer så att du har goda marginalerna på din sida.
På följande grafik illustrerar jag vad som händer med ditt kapital, avkastning och utgifter dagen du bestämt dig för att börja leva på din pengamaskin.
Vid årlig avkastning om 4 % så minskar kapitalet. Utgifterna i förhållande till avkastningen växer. Pengamaskinen orkar inte och tar slut.
Med en årlig avkastning om 6 % så ser det genast bättre ut. Här klarar du dig länge, även om kapitalet minskar över tid.
Med 8 % i årlig avkastning så har du även goda marginaler. Ditt kapital ökar med tiden och utgifterna i förhållande till avkastningen minskar.
På bilderna ovan ser du hur ditt kapital, avkastningen och utgifterna utvecklas från den dagen du bestämmer dig för att leva på ditt kapital.
Utgifterna och avkastningen ser du i förhållande till varandra. Är båda 50% så är de exakt lika stora, kapital växer då inte. Tänk på att jag räknat med en årlig inflationstakt om 2 %.
Hur lyckas man med detta?
Du måste låta ränta-på-ränta-effekten utöva sin magi. Du måste alltså investera dina pengar.
Du behöver sannolikt sänka dina utgifter, bli mer effektiv. Att sätta ett utgiftstak, hur mycket pengar vill du leva på varje månad? För varje 10 000
kr du önskar leva på varje månad, behöver du 3 000 000
extra i kapital. Vill du leva på 20 000
kr i månaden så behöver du alltså 6 000 000
i kapital.
Det kommer även gå betydligt fortare att nå ekonomiskt oberoende om du även ökar dina inkomster. Genom att förbättra din ekonomi och öka ditt sparande kommer du närmare dina mål.
Justera sparkvoten 🔧
Din sparkvot, alltså hur stor andel pengar du sparar i relation till dina inkomster, påverkar givetvis tiden till ekonomisk frihet.
Sparkvoten beräknar du genom att dividera ditt sparande med dina inkomster.
Månadsinkomst efter skatt: 20 000
kr
Månadssparande: 5 000
kr
Sparkvot: 5 000 / 20 000=0,25, eller 25 %
Ju högre sparkvot, desto snabbare når du ditt mål.
38 år
29 år
23 år
18 år
14 år
11 år
8 år
5 år
3 år
Nyckeln är låga utgifter 🔑
Nu när du har koll på vad sparkvot är och hur det påverkar tiden till ekonomisk frihet så förstår du kanske hur du ska göra för att höja din sparkvot.
Höjer du din inkomst, så kan du spara mer pengar, men detta är inte alltid så enkelt. Att sänka dina utgifter är något som du omedelbart kan påverka. Genom att sänka utgifterna kan du få mer pengar till sparandet, på detta sätt höjer du din sparkvot.
Kika på denna tabellen som visar hur mycket extra kapital du behöver för att nå ekonomisk frihet, för varje extra tusenlapp du spenderar per månad.
300 000 kr
600 000 kr
900 000 kr
1 200 000 kr
1 500 000 kr
1 800 000 kr
2 100 000 kr
2 400 000 kr
2 700 000 kr
3 000 000 kr
Du behöver alltså 3 miljoner kronor extra kapital för varje 10 000 kr extra som du vill leva på varje månad.
Starta din resa redan idag!
Öppna ett konto redan nu, Avanza är spararnas favoritmäklare 11 år i rad.
Vill du lära dig hur man investerar så spana in mina guider.
Fler artiklar
Välj rätt mäklare
ISK eller KF?
Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!
Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.