Välj rätt aktiemäklare: En komplett guide

Det är viktigt att välja rätt aktiemäklare. Det finns stora skillnader mellan de olika aktörerna på marknaden, och i denna guide kommer du lära dig grunderna.

Vad är viktigt att tänka på när du väljer nätmäklare och på vilka sätt skiljer de sig åt?

En tumregel är just nu att de renodlade nätmäklarna oftast ligger bra till med lägre avgifter, bättre användarvänlighet och faktiskt större utbud.

Att tänka på när du väljer aktiemäklare🛒

Var inte lat, välj inte din nuvarande bank som din aktiemäklare innan du har granskat och jämfört de olika alternativen på marknaden. De mindre nätmäklarna, exempelvis Avanza och Nordnet fokuserar primärt på investeringar och erbjuder därför en plattform som är skräddarsydd för just detta. En stor bank, där verksamheten är väldigt bred, har svårt att skapa en riktigt bra användarupplevelse.

Fem viktiga faktorer

Avgifter: Välj en mäklare med lågt courtage och utan dolda avgifter.

Utbud: av finansiella produkter kan skilja kraftigt. Om du investerar i fonder så kanske du bör välja en mäklare som har ett brett fondutbud.

Användarupplevelse: är väldigt viktig. Du ska trivas med applikationen på dator eller mobil. Det ska vara enkelt, attraktivt och intuitivt.

Stabilitet: En problemfri app som inte bråkar. Viktigt med en stabil och säker plattform. Supporten ska också fungera väl.

Unika funktioner: Finns önskade funktioner, är de gratis eller kostar de?

Till jämförelsen

Avgifter💸

De vanligaste avgifterna som du kan stöta på som investerare är courtage för aktiehandel och förvaltningsavgiften för en fond. Akta dig för mäklare som fortfarande har kvar dyra årsavgifter och premieavgifter, framförallt när man väljer att spara i en kapitalförsäkring.

Courtage

Courtage är en transaktionsavgift vid handel med aktier eller vissa andra typer av värdepapper. Du betalar inget courtage vid fondhandel.

I de flesta fall så måste du betala courtage när du köper eller säljer aktier. Det finns ofta ett rörligt courtage och ett fast minicourtage.

En bra aktiemäklare visar preliminärt kostnaden och courtaget direkt på sajten innan du lägger din order.

Minicourtage är den lägsta kostnaden för en given transaktion.

Rörligt courtage gäller när kostnaden överstiger minicourtaget. Det är då ofta en procentuell andel av den totala kostnaden som tillkommer.

Exempel 1

Minicourtage: 1 kr

Rörligt courtage: 0,25 %

• Du köper 10 st aktier i bolag X till kursen 10 kr

• Priset för aktierna blir 10 * 10 = 100 kr

• Rörligt courtage blir 0,25% * 100 = 0,25 kr

Nivån för minicourtage är 1 kr, detta uppnås inte och därför betalar du 1 kr i minicourtage.

Den totala kostnaden blir då 100 + 1 = 101 kr

Courtageavgiften landar alltså på 1/100 = 1%

Exempel 2

Minicourtage: 1 kr

Rörligt courtage: 0,25 %

• Du köper 100 st aktier i bolag X till kursen 10 kr

• Priset för aktierna blir 100 * 10 = 1 000 kr

• Rörligt courtage blir 0,25% * 1 000 = 2,5 kr

Det rörliga courtaget är högre än minicourtaget.

Den totala kostnaden blir då 100 + 2,5 = 102,5 kr

Courtageavgiften landar alltså på samma nivå som det rörliga courtaget, 2,5/1000 = 0,25%

OBS: Vissa mäklare avrundar courtaget till närmaste krona. Exempel 2 skulle därför kunna landa på 3 kr i courtage.

Exempel 3

Minicourtage: 1 kr

Rörligt courtage: 0,10 %

• En affär för 300 kr = 1 kr

• En affär för 5 000 kr = 5 kr

• En affär för 120 000 kr = 120 kr

Exempel 4

Minicourtage: 69 kr

Rörligt courtage: 0,069 %

• En affär för 300 kr = 69 kr

• En affär för 5 000 kr = 69 kr

• En affär för 120 000 kr = 83 kr

Courtageklasser:

Vissa mäklare har olika courtageklasser. Då varierar minicourtaget och det rörliga beroende på vilken courtageklass du väljer.

Så här ser det ut hos Avanza

Kolla om den mäklare du väljer har courtageklasser och välj den klass som passar din genomsnittliga transaktionsstorlek.

Förvaltningsavgift

De flesta fonder har en förvaltningsavgift. Den visas som en procentuell årlig avgift, men i praktiken så dras en andel av avgiften via fonden automatiskt varje dag.

I förvaltningsavgiften så ingår bland annat en ersättning till den aktiemäklaren där kunden handlat fonden. På detta sätt tjänar både fondutgivaren och aktiemäklaren pengar, därför finns det inget courtage vid köp av fonder. Detta är ett vanligt upplägg, tyvärr är det vi som drabbas då fondavgiften blir högre på grund av en mellanhand.

En ny uppstickare, SAVR 🡕, har en helt annan modell. De betalar tillbaka den ersättning de får av fondbolaget till oss. De har därför lägst förvaltningsavgift i hela branschen, på många fonder. De tar istället en fast årsavgift motsvarande 0,09 procent av sparkapitalet. Har du en miljon kronor hos dem, så tar de 900 kr i årlig avgift.

Växlingsavgift

Detta är en avgift som är lätt att missa. Många vet inte att den existerar.

När du handlar med värdepapper och fonder i utländsk valuta, så tar aktiemäklaren en avgift för växlingen mellan valutorna.

Om vi tar Avanza som exempel, så sätter de en så kallad spread mellan den aktuella köp- och säljkursen för respektive valuta.

Vad innebär det i praktiken? Jo, köper du exempelvis en amerikansk aktie, så betalar du 0,25 procent i växlingsavgift. Den dagen du säljer den, så kommer du även då få betala 0,25 procent.

Ett köpexempel

• Du köper aktier till ett värde om 1 000 Euro.

• Euron står i 10 SEK.

• Med växlingsavgiften får du betala 10 025 SEK

10 000 + (0,0025 * 10 000) = 10 025

Ett säljexempel

• Du säljer aktier till ett värde om 1 000 Euro.

• Euron står i 10 SEK.

• Med växlingsavgiften får du betalt 9 975 SEK

10 000 - (0,0025 * 10 000) = 10 025

Utbud📡

Utbudet av finansiella produkter kan skilja väldigt mycket mellan olika nätmäklare. Det kan därför vara klokt att titta på exempelvis fondutbudet innan du väljer.

De två aktiemäklare jag ofta rekommenderar är Avanza 🡕 och Nordnet 🡕, deras fondutbud är väldigt stort och snarlikt.

Användarupplevelse🤹‍♂️

En punkt där det skiljer sig kraftigt från mäklare till mäklare är användarupplevelsen.

En bra aktiemäklare bör ha en mycket enkel, smidig och trevlig webbsida. De bör även ha en praktisk app för mobiler.

Min personliga favorit, som jag tycker slår allt motstånd med hästlängder, är Avanza 🡕. Deras hemsida och mobilapp är verkligen i världsklass.

Men vi är alla olika, smak och personliga preferenser varierar. Det kan därför vara klokt att du prövat flera olika nätmäklare så att du själv kan bilda dig en egen uppfattning.

Stabilitet🛡️

Oavsett hur trevlig och snygg en hemsida eller app kan vara, så är det inget att ha om det inte fungerar.

Jag har testat en hel del olika tjänster, vissa har stora brister. Detta är inte bara frustrerande utan kan även vara kostsamt för dig. Det kan till exempel vara fel på informationen eller att appen strular så att du ej kan slutföra en transaktion.

Unika funktioner🔮

Kanske behöver du en viss specifik funktion eller erbjudande som en viss nätmäklare erbjuder?

Du vill kanske kunna visualisera dina investeringar på ett visst sätt, du kanske vill använda ett socialt nätverk där du kan diskutera fond- och aktieköp, få extra avkastning på dina investeringar, gratis belåning av portföljen upp till en viss gräns eller få rabatt på courtage?

Nätmäklarna gör allt för att värva dig. De erbjuder därför väldigt fina funktioner och erbjudanden för att just du ska nappa och använda deras tjänster.

Jämför Nätmäklare🔬

⭐⭐⭐⭐⭐

✔️ Plattform i världsklass

✔️ Sveriges nöjdaste sparare 10 år i följd

✔️ Från 0 kr courtage

Öppna konto
⭐⭐⭐⭐

✔️ Mycket bra plattform

✔️ Socialt nätverk med Shareville

✔️ Från 0 kr courtage

Öppna konto
⭐⭐⭐

✔️ Bristande plattform

✔️ Trygg storbank

✔️ Lägst courtage

Öppna konto

✔️ Sämst plattform

✔️ Trygg storbank

✔️ Dyrast courtage

Öppna konto

Sammanfattning

En sammanställning över de mest populära nätmäklarna.

Avanza 🡕Nordnet 🡕NordeaSwedbankAktieinvestMäklareCourtage0,25 %0,25 %0,06 %Finns ej0,15 %RörligtCourtageMinimum1 kr1 kr1 kr29 kr39 krLåneräntaLägsta0,00 %0,89 %5,34 %???Finns ejKapitalgränsGratis courtage*1*1De som erbjuder gratis courtage har en övre kapitalgräns. När din depå överstiger dennanivå så är det inte gratis längre.*2Gäller max ett år, därefter courtage oavsett kapitalnivå.50 000 kr80 000 kr*2Finns ej100 000 krFinns ejFinansdoktorn.se Gäller för transaktioner mindre än 15 600 kr
Avanza 🡕Nordnet 🡕NordeaSwedbankAktieinvestMäklareCourtage0,069 - 0,250 %0,069 - 0,250 %0,060 %Finns ej0,050-0,150%RörligtCourtageMinimum1-99 kr1-99 kr1 kr29-99 kr39-99 krLåneräntaLägsta0,00 %0,89 %5,34 %???Finns ejKapitalgränsGratis courtage*1*1De som erbjuder gratis courtage har en övre kapitalgräns. När din depå överstiger dennanivå så är det inte gratis längre.*2Gäller max ett år, därefter courtage oavsett kapitalnivå.50 000 kr80 000 kr*2Finns ej100 000 krFinns ejFinansdoktorn.se För alla olika typer av transaktioner

Omdömen

1️⃣ Avanza ⭐⭐⭐⭐⭐

Avgifter
⭐⭐⭐⭐

Avanza är den aktiemäklare med störst transparens med avgifterna. De visar den totala avgiften för fonder. Inga kontoavgifter. De har gratis courtage upp till 50 000 kr i kapital, och därefter 0,25 % om du handlar för mindre än 15 600 kr per transaktion. Valutaväxlingen är dock ganska dold, det är många som inte känner till den.

Utbud
⭐⭐⭐⭐

Ett mycket stort fondutbud. Egna indexfonder (matarfonder) med riktigt låga avgifter. De har även sina egna trackers. Deras utbud av ETF:er är dock något begränsat.

Användarupplevelse
⭐⭐⭐⭐⭐

Avanza har en FANTASTISK webbsida, deras plattform är oslagsbar. Den är mycket enkel med samtidigt kraftfull. Intuitiv och du lär dig väldigt snabbt hur enkelt det är att navigera runt. Inga viktiga sidor som gömmer sig, allt tillgängligt på ett rent och förväntat sätt. Deras mobilapp är också fantastisk.

Stabilitet
⭐⭐⭐⭐⭐

En mycket stabil plattform.

Speciella funktioner
⭐⭐⭐⭐⭐

Enastående visualisering av dina investeringar. Verkligen världsklass. ❤️ Se detaljerad information om dina innehav, branschfördelning, indirekt ägande via dina fonder och även din globala fördelning. Se dina insättningar, utdelningar och utveckling över tid.

Öppna konto på Avanza

2️⃣ Nordnet ⭐⭐⭐⭐

Avgifter
⭐⭐⭐⭐

Nordnet har i princip identiska avgifter som Avanza. De visar dock inte den totala fondavgiften. Inga kontoavgifter. Gratis courtage upp till 80 000 kr i kapital, högre nivå än Avanza, men en stor skillnad. Det gäller bara ett år. När du överstiger 80 000 kr eller ett år så hamnar du i deras courtagenivå "Mini". Likt Avanza är valutaväxlingsavgiften dold. En stor fördel som Nordnet har är deras samarbete med Unga Aktiesparare, är du 29 år eller yngre och medlem i UA, så kan du handla aktier till 0,10% courtage istället för 0,25%!

Utbud
⭐⭐⭐⭐

Enormt fondutbud. Nordnet har även egna indexfonder, som är helt fria från avgifter. Du kan investera i hela Norden via dessa, de saknar dock USA, Globalt och Tillväxtmarknader, detta har Avanza. Om du gillar ETF:er så har Nordnet ett bra utbud.

Användarupplevelse
⭐⭐⭐⭐

När man använt Avanza ett tag så hamnar tyvärr Nordnet i skuggan här. De har fräschat upp sin hemsida och app en hel del. Jämför man Nordnet med andra aktörer så ger de en mer än väl godkänd användarupplevelse!

Stabilitet
⭐⭐⭐⭐⭐

Stabil plattform.

Speciella funktioner
⭐⭐⭐⭐⭐

Nordnet har en fantastisk tjänst, Shareville, Nordens största nätverk av influencers inom sparande och investeringar. Ett socialt nätverk för investeringar! En annan stor fördel med Nordnet är deras aktielåneprogram där du får extra avkastning på dina innehav om de är placerade i en kapitalförsäkring.

Öppna konto på Nordnet

3️⃣ Nordea ⭐⭐⭐

Avgifter
⭐⭐⭐⭐⭐

Just nu Sveriges bästa courtage! Ett minicourtage om 1 kr och rörligt courtage om 0,06%. Detta är svårt att slå. En annan stor fördel med Nordea är att de betalar tillbaka källskatten på utländska innehav redan efter 6-8 veckor! Detta tar normalt sätt 2-3 år. Nordea löser detta genom att de tar pengarna från egen ficka istället för att vänta på att skatten kommer tillbaka. Gratis ISK och Kapitalförsäkring (Nordea kallar KF för Framtidskapital).

Utbud

Ett mycket begränsat fondutbud, majoriteten av fonderna är deras egna. Begränsat med börshandlade produkter.

Användarupplevelse
⭐⭐

Jämfört med Avanza och Nordnet så ligger Nordea ljusår bakom. De har även en mobilapp.

Stabilitet
⭐⭐

En hel del strul med plattformen. Försenade överföringar. Saldo som tillfälligt försvinner eller visar fel information.

Speciella funktioner
⭐⭐

Flexibel lösning där du kan göra inställningar och justeringar för att sidorna ska se ut och ha det innehåll som du vill. Inte mycket annat som är unikt.

Gå till Nordea

4️⃣ Swedbank 👎

Avgifter
👎

Courtagenivåer där lägstanivån (transaktioner under 25 000 kr), har ett minicourtage om 29 kr. Swedbank har helt slopat den rörliga delen. Köper du aktier i ett bolag för 10 000 kr så betalar du 29 kr i courtage vilket är 0,29%. Dyrt. Swedbank har ett trevligt kom-igång-erbjudande där det är gratis courtage för dig som har mindre än 100 000 kr på kontot, men du får max göra 500 transaktioner per år. Swedbank har dessutom en fast och rörlig avgift på deras kapitalförsäkringar, den börjar på 0,75%. Efter 30 år med en avkastning om 8% så urholkas hela 20% av slutvärdet! Efter 50 år hela 30%! Akta dig.

Utbud
👎

Ett helt okej fondutbud. I deras fondlista använder de ett fult knep, nämligen att filtreringen per default endast visar deras egna fonder.

Användarupplevelse
⭐⭐⭐

Swedbanks relativt nya hemsida har ett modernt och enkelt gränssnitt.

Stabilitet
⭐⭐⭐⭐⭐

Har själv ej haft besvär och inte hört några klagomål.

Speciella funktioner
👎

Inget unikt.

Gå till Swedbank

Finansdoktorn rekommenderar

Favoritmäklaren Avanza! Spararnas favoritbank för 10:e året i rad! ⭐⭐⭐⭐⭐

Registrera dig superenkelt med hjälp av Bank ID, det tar mindre än tre minuter och är såklart helt gratis. Det är sedan busenkelt att föra över pengar med exempelvis swish och redan samma dag handla din första fond eller aktie.

Skjut inte upp det, kom igång redan idag!

Gå till Avanza