31 delningar

Kostnader:Sänk dina kostnader!

Du har säkert hört att det är de låga utgifterna som är viktigast för en stark privatekonomi. Precis som att öka inkomsterna är viktigt, så är det att ta kontroll över och sänka kostnaderna, minst lika viktigt.

Det trevliga är att det går att påverka dina utgifter väldigt enkelt. Genom att identifiera de "svarta hålen" i din ekonomi, så kan du snabbt börja stänga dessa hål så att du får mer pengar över till dig själv och din familj.

Men hur gör man?

Kostnader: Sänk dina kostnader

Innehåll

Intro

Sänk kostnaderna!

Del 1

Ditt boende

Del 2

Livsmedel

Del 3

Abonnemang

Del 4

Transport

Del 5

Shopping

Sänk kostnaderna!

Precis som ökade inkomster förbättrar din ekonomi så gäller det att även sänka dina utgifter. Utgifterna är ofta betydligt enklare att börja ta kontroll över, framförallt kan du göra det väldigt fort. Det gäller att hitta en balans där du kan leva på mindre men med bibehållen eller ej allt för inskränkt livskvalitet.

I denna artikeln så kommer vi bearbeta de vanligaste privatekonomiska stortjuvarna. 🗡️ Genom att dra ner på kostnader som inte ger dig så mycket värde, så kan du istället spara eller köpa mer av det som istället ger dig värde. 🧠

  1. Boendet:
    Hos majoriteten av oss så är kostnaden för boendet den allra största utgiften.
  2. Livsmedel:
    Här ingår allt från stor- och småköp till snabbmat, godis och snacks.
  3. Abonnemang & Tjänster:
    Denna kategori blir bara större och större hos svenska hushåll.
  4. Transport:
    Framförallt dyra bilkostnader kan bli ett stort ekonomiskt svart hål.
  5. Shopping:
    På kläder och skor lägger medelsvensken mer än 1 000 kr per månad!
Budget: Om du inte redan har en, så rekommenderar jag varmt att du gör en budget i början så att du snabbt kan identifiera var pengarna tar vägen. Jag har skrivit en artikel om hur man gör en bra hushållsbudget.

Ditt boende 🏘️

Boendet är för oss flesta den absolut största utgiften varje månad. Du har kanske hört att du kan omförhandla räntan, hitta bättre elavtal eller få ett bättre pris på försäkringen. Missförstå mig inte, det är även viktiga saker att ta tag i, men det är betydligt viktigare att välja rätt boende.

Välj rätt boende:

1. Behöver du verkligen ett eget boende?

Studerar du så kan du kanske hyra ett rum, fortsätta bo hemma eller gå ihop med ett gäng och dela på kostnaden. 🧑‍🤝‍🧑

2. Platsen.

Platsen du väljer att bosätta dig på är väldigt viktig. Varje dag ska du ta dig till och från din bostad. Detta påverkar tid och behov av pendling till studier, arbete eller fritidsaktiviteter. Försökt hitta en bostad där du kan leva lokalt.

3. Storleken.

Storleken på din bostad har ofta en direkt koppling till kostnaden. Istället för att maximera och tänka hur mycket du har råd med, så vänd på steken, fråga dig istället hur litet boende du kan tänka dig att ha, utan att inskränka allt för mycket på din livskvalitet. Om du ofta upplever att du har för lite utrymme i ditt hem så kommer du även inom kort fylla ett större hem. Du har garanterat en hel del prylar som du inte använder, sälj eller skänk bort!

4. Extrainkomster.

Extrainkomster kan sänka din boendekostnad rejält! Fundera på om det går att hyra ut någon del av boendet. Kontinuerligt eller kanske under turistsäsong? Finns garage så kan detta ofta hyras ut. Stuga på tomten? 💸

5. Gör saker själv.

Om du skaffat ett boende som är hanterbart, inte för stort, så finns där goda möjligheter för dig själv att fixa. Mycket går att göra helt själv. Detta är viktigt att tänka på innan val av bostad.

Slipa på marginalerna.

Nu när du gått igenom de viktigaste punkterna för att hålla nere boendekostnaden så kan vi gå vidare med finliret. Att minska konsumptionen och att förhandla bättre priser på räntan, elen, försäkringarna, etc.

1. Sänk uppvärmningskostanden.

När kylan ⛄ kommer och sjön blivit till is så kan det vara klokt att inte skruva upp uppvärmningssystemet till max. Ta på dig en varm tröja, långkalsonger och ett par mysiga tofflor. Detta är en vinst för din plånbok såväl som för miljön. 🌳

2. Förhandla bra priser.

Att omförhandla och sänka räntan 🡕 på ditt bostadslån kan spara dig många tusenlappar årligen! Att varje år jämföra dina försäkringar 🡕 och elavtal 🡕 kan också bli tusenlappar. 💰 Idag finns det tjänster som jämför detta åt dig på ett mycket enkelt sätt. Ursäkten att du inte har tid faller därför bort. Ta reda på vad konkurrenterna erbjuder, ring upp ditt bolag och berätta, säg att du vill avsluta tjänsten om de inte matchar konkurrentens erbjudande. Se dock till att ha koll på vad som ingår i tjänsterna. 👀

Boendet är den största utgiften hos svenska hushåll. Här finns det mycket pengar att spara! Bo inte onödigt stort. Om du kan, dela kostnaden med någon. Ha inte allt för bråttom att flytta hemifrån.

Livsmedel 🦐

Äta bör man, annars dör man 💀. Matkostnaden från hushåll till hushåll varierar kraftigt. Men det är relativt enkelt att skära ner på matkostnaderna.

Identifiera vad som kostar mest.

Vi har alla olika preferenser och vanor. Det är därför viktigt att du först och främst tar reda på vad det är som kostar mest. Dyra grönsaker? Mycket kött? Snacks och godis? Ja, ta fram förstoringsglaset! 🔍

Ett effektivt sätt att se över dina livsmedelskostnader är att spara dina kvitton under en vecka eller månad, sätt dig sedan ner och gå igenom vad det verkligen kostar. På detta sätt kan du enkelt finna de mest ekonomiskt förödande produkterna och fundera på om du ska skära ner, ändra eller sluta med dessa produkter.

Räkna antalet kvitton, blir det mycket småköp hos dyrare närbutiker eller storhandlar ni? Småhandel är ofta ett ekonomiskt ofördelaktigt beteende, det leder till spontana köp och det är oftast högre priser i närbutikerna. 👎

Spartips:

1. Matsäck 🎒

Ska du eller familjen iväg på en lite längre resa än vanligt, ta alltid med dig mat. Det är betydligt billigare och du sparar även tid. Dessutom kan det hela bli väldigt mysigt om man bara använder fantasin. 😋

2. Skilj på pris och kvalité 🥕

Morötter och kål är ofta betydligt billigare än exempelvis tomat. Det beror inte på kvalitén utan tillgång och efterfrågan. Oxfilé kostar mer än kyckling, men det finns kyckling med bra kvalité precis som att det finns oxfilé med dålig dito. Handla smart.

3. Skilj på mat och upplevelse 🌟

Ett restaurangbesök innehåller mer än mat, du betalas således även för allt runtom själva maten, det blir därför betydligt dyrare. Snåla inte, det är klart vi ska unna oss god mat ute då och då, hitta ett prisvärt ställe med bra mat. Men undvik allt för många besök då utgifterna lätt drar iväg.

4. Var flexibel ⏳

Du kanske har bestämt dig för att handla ryggbiff, men idag har butiken bra och prisvärd kycklingfilé. Var flexibel.

5. Handla efter säsong 🌻

Köp frukt och grönsaker efter säsong. Rötter, kål, apelsiner och frysta grönsaker är betydligt billigare och godare på vintern. Tomaterna är godast och billigast på sommaren.

6. Kort datum 📆

De flesta butiker säljer produkter med kort datum till ett rabatterat pris. En del saker håller längre än det datum på förpackningen, och andra saker håller bra i frysen.

7. Handla inte hungrig 😵

Att handla med tom mage ökar sannolikheten för spontana och ofta många gånger onödiga köp.

8. Ha koll på priserna och lär dig förvara 🥫

Det kan vara svårt att veta om något är billigt eller ej. Butikerna lockar med stora röda siffror överallt. Men är det verkligen billigt? Om du lär dig prisnivåerna på vanliga produkter så kan du passa på att handla så mycket du har plats för och gör av med innan det blir dåligt. Se till att ha ett stort skafferi och en stor frys, kylskåpet behöver inte vara stort. Du kanske känner igen "vi har inget hemma", "kylen är tom", och så far man iväg till en närbutik och spontanhandlar, ofta är man även hungrig då vilket leder till mer onödigt. Ju större kylskpå desto lättare uppstår svinn. Bunkra upp med konserver och frysvaror.

OBS: Låga priser är inte allt. Se till att du äter bra och näringsrik mat så du fungerar och mår så bra som möjligt. Mår du bättre kommer du även fatta klokare beslut.

Abonnemang & Tjänster 📡

Här kan det gömma sig otroligt mycket. Det kanske inte låter så farligt att betala 100 kr per månad för att lyssna på musik, 250 kr för ett par streamingtjänster, 300 kr för fysiska tidningar, 400 kr för sport, 500 kr för ett telefonabonnemang och 600 kr för gymkortet. Idag finns det nästan oändligt med tjänster att prenumerera på. Kostnaderna springer lätt iväg och det läskiga är att vi ofta inte ser detta, utan istället på sin höjd funderar: "Var tar pengarna vägen?" 💸

Fasta löpande utgifter

Här ingår också utgifter som försäkringar, bredband, TV-kanaler, telefoni, musik mm. Företagen värdesätter dig väldigt mycket, i deras ögon är du nämligen en stabil kassako. De utnyttjar din lathet, människans medfödda lathet. Vi drar oss nämligen för att aktivt söka efter bättre alternativ. Vi är bekväma med det vi har, ovilliga att förändra vissa saker.

Det finns mycket pengar att spara in här! 💰

Idag kan du snabbt & enkelt göra jämförelser online. Det finns garanterat minst lika bra tjänster till ett bättre pris. Dessa företag har också väldigt ofta kampanjer, lägre pris det första året. De vet nämligen att de flesta av oss kommer fortsätta prenumerera även efter att kampanjpriset försvinner.

Se till att du varje år gör jämförelser, jämför bilförsäkring 🡕, elavtal 🡕 och hemförsäkring 🡕, se vad deras konkurrenter erbjuder. Utnyttja konkurrensen! Hittar du en bättre deal (det kan vara en kampanj), så ring till ditt bolag och berätta för dem. Säg att du vill ha samma pris om de fortfarande vill ha dig som kund. Men var beredd att fullfölja också, i värsta fall så får du teckna nytt avtal med ett annat bolag. Ha då koll på eventuell bindningstid och dylikt. Bindningstiden ska helst ej vara längre än den nya kampanjens längd.

Nästa år så gör du om samma process. Här kan du spara många tusenlappar. 💰💰💰

Spartips:

1. TV 📺

I dag finns det ett massivt utbud av underhållnings, en hel del kostnadsfritt. Ett behov av dyra TV-kanaler bör kunna undvikas.

2. Fast telefoni ☎️

Behöver du verkligen detta? 👵

3. Musik 🎵

Du har tillgång till gratis musik via YouTube eller Spotify, dock med reklam. Det finns även radio. Är ni flera som kan dela på ett abonnemang så är det mycket fördelaktigt.

4. Streamingtjänster 📽️

Netflix, Apple, Amazon, HBO, Viaplay, Dplay, Disney, Cmore, och jag har säkert missat någon. Ett enormt utbud. Många av dessa tjänsterna är faktiskt väldigt prisvärda. Men behöver du verkligen flera stycken? och behöver du tjänsterna året om? Vissa abonnemang går att dela med familj och vänner. Dessa tjänster slukar även mycket tid, det kanske finns annat du bör göra istället?

5. Tidningar & böcker 📰

Här säger jag bara bibliotek! Idag kan du enkelt boka och låna online. Fattas boken eller tidningen från ditt bibliotek så kan du skriva ett önskemål att det inhandlas. Detta är oftast inga problem.

Kostnaden för dina abonnemang och tjänster blir mer än vad du tror. Räkna ihop och se själv, hur mycket blir det totalt på ett år? Identifiera kostnaderna och gallra, behåll din favorittjänst eller två, de som du använder rikligt, och ger dig mycket. Utnyttja konkurrensen, ställ bolag mot bolag och betala endast kampanjpriser. Har du bostadslån så bör du även regelbundet se över räntan du betalar, det kan du göra manuellt genom att ringa din bank och konkurrenter, eller använda dig av en jämförelsetjänst 🡕.

Transport 🚗

De flesta av oss är beroende av transport på ett eller annat sätt. Tyvärr så är transport nästan synonymt med bil för många. Men för vissa så är det ej sant, de promenerar, cyklar eller åker buss/tåg kollektivt. Att äga en bil är nämligen väldigt kostsamt. Bilar sjunker fort i värde, dessutom måste du kontinuerligt betala bensin, försäkring, skatt, underhåll och service. 👎

Behöver du verkligen bilen?

1. Lev lokalt 🚌

Att leva lokalt är det som kan göra störst skillnad. Försök se till att din bostad ligger nära det mesta. Ditt arbete, skola, fritid och nöjen får gärna ligga inom cykelavstånd. Med rätt lokalisation så kan behovet av transport nästan helt elimineras. Med detta drag så smäller du en massa flugor, mer tid och pengar över till dig och familjen samt bättre för miljön och din hälsa.

2. Rätt tänk 🧠

Tänk inte – vad har jag råd med. Precis som med boendet bör du tänka tvärtom, tänk – hur lite bil klarar jag mig med? 💡 Det räcker med en välskött 5–10 årig bränslesnål kombi. En äldre och vanlig bilmodell har dessutom ofta billigare reservdelar och service. Är den liten och med liten motor så blir skatten lägre. Försäkringen är också billigare, har du en simpel och äldre bil så räcker det kanske med en trafikförsäkring.

3. En bra cykel 🚴

Bor man lokalt kan du spara mycket på att cykla. En enkel med bra cykel som enkelt tar dig från punkt A till B räcker. Det förvånar mig hur många som saknar en simpel men välfungerande cykel idag. Har du inte en? Skaffa! Du kan hitta en fin begagnad cykel för några tusenlappar.

Tips: Avstå bil så länge du kan. Använd alternativa transportmedel. Idag är batteritekniken välutvecklad och man kan många gånger klara sig utmärkt med el-cykel eller el-scooter. Buss och tåg kan också vara bra alternativ om möjligheten finns.

Shopping 🛍️

Många älskar att shoppa, och det ska man få göra. Men ta kontroll och shoppa inte bara för sakens skull. Köp sådant som du verkligen behöver och som gärna har bra kvalité. Konsumera mindre, konsumera smartare. Fryser du om halsen på vintern, köp inte en helt ny jacka för tusentals kronor bara för att just den modellen värmer halsen bra. Köp istället en halsduk med en tidlös färg för ett par hundralappar.

Shoppingråd

1. Reparera mera 🧰

Vissa prylar kan du laga istället för att köpa nytt. Du kan göra det själv eller lämna in. Exempel är kläder, skor och leksaker. Utvärdera alltid detta innan du köper något nytt.

2. Köp klassiskt ⭐

Undvik att köpa något nytt bara för att det just nu är supertrendigt. Köper du istället en modell och färg som är tidlös så kan den användas under väldigt många år. Om du vill använda något mer trendigt så kan du istället köpa nya tillbehör i den specifika färgen. Strumpor, halsduk och slips.

3. Köp till den du är 🧍

Köp bara sånt som är för den personen du är här och nu. Undvik att köpa produkter som du önskar, eller vill passa i. Det blir lätt att kläder och skor bara ligger och samlar damm. Passa även på att rensa garderoben av sådant som ej används längre, sälj eller skänk bort det.

4. Köp second-hand 👌

Utnyttja samhällets överkonsumption. Du kan fynda rejält genom att shoppa second-hand. Det är en vanesak. I min artikel – Öka inkomsten, skriver jag även om att sälja second-hand. Se till att du kombinerar detta! Sälj saker, och köp sådant du faktiskt behöver.

5. Använd dig av större reor 🏷️

Större inköp bör du vänta med att köpa till de finns på rea, stora säsongsutförsälningar. Planera, köp vinterjackan efter vintern, sommarskorna efter sommaren etc. Var dock på din vakt och undvik att bli lurad, bara för en produkt är på rea i en butik så kan den fortfarande vara betydligt billigare någon annanstans. Vissa butiker höjer även orginalpriset och får då rean att se större ut än vad den egentligen är. Använd alltid prisjämförelse-sidor om det går.

Handla smart. Passa på när det är rea på riktigt. Köp second-hand. Shoppa endast det du verkligen behöver och som är till dig och inte någon du önskar dig vara!

Sänk kostnaderna med bra tjänster!

Se vilka abonnemang och tjänster jag och min familj använder för att sänka våra utgifter. Vi sparar nästan 10 000 kr årligen genom att göra smartare val.

Spara pengar   →

Fler artiklar

Aktieanalys: Plejd

Ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysningsstyrning. Finns idag hos fler än 270 000 hushåll och företag.
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Aktieanalys: Plejd
Till artikeln 

Välj rätt mäklare

Det finns stora skillnader mellan mäklare. Vilken mäklare är bäst för dig?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
Välj rätt mäklare
Till artikeln 

ISK eller KF?

Vilken depåtyp ska man välja? Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller traditionell depå?
Denniz Zandelin
Denniz Zandelin
25 januari 2021
ISK eller KF?
Till artikeln 
Till bloggen →

Bästa tipsen och senaste artiklarna till din mejl!

Mitt nyhetsbrev är helt gratis, ta del av exklusivt innehåll och var först till kvarn med fantastiska erbjudanden.